„Chceme udržet praktickou výuku i v současné situaci. Minulý rok jsme to zkoušeli on-line formou, ale to podle nás nemá velký smysl. Žáci potřebují kontakt s praxí,“ uvedla ředitelka školy Zdeňka Lovčí.
Škola poskytuje praktickou výuku v oborech opravář zemědělských strojů, mechanik opravář motorových vozidel, strojní mechanik a kuchař číšník. Jde o tříleté učební obory.
Lovčí řekla, že u studentů je o praxi velký zájem. „Pokud bychom praxi nezachovali, bylo by to pro naše studenty složité při závěrečných zkouškách. Je třeba si uvědomit, že se už rok neučí standardně. A pokud bychom dělali praxi jen prostřednictvím on-line hodin, studenti by tím pádem se svou profesí téměř nebyli v kontaktu,“ řekla.
Dodala, že škola rovněž vybudovala nové barmanské studio. V něm budou praktickou část výuky absolvovat studenti oboru kuchař a číšník od září. „Smyslem je, aby po absolvování měli více možností. Takže se budou učit míchat nápoje, budou mít kurzy na přípravu kávy neb someliérství,“ uvedla Lovčí.
O řemesla v posledních letech není mezi mladými příliš velký zájem, což se projevuje i na učilištích. Řada z nich má problémy sehnat dostatečný počet žáků pro daný obor. „U nás se to v posledních letech trochu zlepšilo a určitý zájem jsme zaznamenali,“ řekla ředitelka. Střední odborné učiliště v Kaplici navštěvuje přibližně 130 studentů.
adp/ČTK