• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Masarykovy knoflíky a pracny. Recepty na nejlepší cukroví, které se musí rozležet

    1.12.2018
    Zaz

    Mikuláš je za dveřmi a s ním přichází období, kdy se nejedna domácnost rozvoní díky pečením vánočního cukroví. Je to ideální čas, protože se řada cukrátek musí pěkně rozležet. Jak na to?

    Už je nejvyšší čas zadělávat těsta a péct! Přeci všechny kamarádky, sousedky a kolegyně nebudou mít větší zásoby než vy?! Tak s chutí do toho a půl je hotovo. Mezi cukroví, které by se mělo rozležet patří například oblíbené pracny.

    Péct, nebo nepéct? Cena cukroví letos vzroste o desítky korun

    Pracny – z téhle dávky budete mít napečeno i pro příbuzenstvo.

    400g másla
    240g cukru moučky
    700g polohrubé mouky
    2ks hřebíčku
    4 lžičky kakaa
    200g vlašských ořechů
    šťáva z půlky citronu
    Půl lžičky mleté skořice
    100g Hery

    Smícháme si sypké ingredience, přidáme najemno namleté ořechy, šťávu z citronu, máslo a Heru. Vypracujeme těsto, které necháme odležet do druhého dne v lednici. Následně plníme do formiček a pečeme v troubě vyhřátě na 180 stupňů asi 12 minut.

    Vánoční cukroví a jeho historie. Neuhádnete, odkud se vzalo

    Masarykovy knoflíky

    180g vlašských ořechů
    300g hladké mouky
    200g másla
    100 g krupicového cukru
    1 lžíce kakaa
    1 žloutek
    3 lžíce moučkového cukru na obalení (můžeme do něho přidat 1 vanilkový cukr)

    Trik u tohoto cukroví spočívá v tom, že ořechy nejprve opražíme v troubě, nebo na pánvičce. Potom je vezmeme a na dvě hodinky namočíme do studené vody. Pak je nasekáme. Smícháme sypké ingredience, přidáme ořechy, žloutek a máslo. Vykrájíme kolečka a pečeme na 150 stupňů asi pět minut, nebo jednoduše do zhnědnutí. Teplé obalujeme v cukru.



    Nepřehlédněte