Nejčastějším kamenem úrazu bývají brambory – kam s nimi? Málokdo má dnes sklep, kde je ideální prostředí pro skladování brambor. V lednici se škrob v nich obsažený přeměňuje na jednodušší sacharidy a brambory sládnou. Velké množství redukujících cukrů také vede ke vzniku škodlivého akrylamidu. Na světle a v teple zase hlízy zelenají, zběsile klíčí a musí se rychle zpracovat, protože dlouho nevydrží, vadnou a plesniví. Nejlepší je brambory uložit do prodyšného (například papírového) sáčku do temného kouta bytu. Pokud jste milovníci brambor, vyplatí se pořídit speciální pytel na skladování brambor, který udrží jejich trvanlivost za pomoci speciálních materiálů a přírodních silic. Výtažek z kmínové silice dokáže zamezit klíčení a navíc brambory krásně provoní. Podobný způsob používali už staří Inkové.
Další častou plodinou našich zahrad jsou jablka. Ta mají nejraději stinné místo na balkoně. Trvalé proudění vzduchu odvádí vznikající malé množství etylenu. Díky tomu zůstane tkáň jablek pevná a neurychluje se dozrávání.
Jaké druhy do chladu určitě nepatří?
Do ledničky nedávejte rajčata, papriky, okurky ani exotické ovoce a zeleninu. Chladný vzduch zastaví proces dozrávání a plodiny ztratí senzorickou hodnotu. Jednoduše nebudou chuťově dobré a často ani vzhledem lákavé. Do chladu nepatří ani bylinky a saláty. Těm bude nejlíp v pokojové teplotě, se stonky ve vodě. Optimální teplotu pro skladování jednotlivých druhů najdete v tabulce, která vychází z hodnot naměřených Ministerstvem zemědělství. Pokud doma přesně takové místo nenajdete, nezoufejte a zkuste ovoce a zeleninu uložit alespoň tam, kde budou podmínky nejpodobnější.
Banány | 13–14 °C |
Ananas | 10–11 °C |
Mango | 8–12 °C |
Papája | 7–10 °C |
Pomeranče | 4–10 °C |
Citróny | 8–15 °C |
Avokádo | 8–10 °C |
Rajčata a papriky | 8 a více °C |
Okurky a cukety | 7–10 °C |
Lilek | 8–12 °C |
Jaké ovoce a zeleninu tedy můžeme dát do lednice?
V chladničce bývá teplota kolem 5 °C, která se mírně mění podle konkrétního umístění. Mezi spodní částí lednice a dvěřmi může být rozdíl v teplotě až 10 °C. Záleží mimo jiné na konkrétním druhu chladicího systému, místem, kde máme lednici, jak je plná a jak často ji otevíráme. V chladu ledničky můžeme skladovat například jablka, hrušky, švestky, rybíz, broskve, hrozny, kaki, špenát a listovou zeleninu, košťálovou zeleninu (zelí, kapustu, kedlubny a další)a některou kořenovou zeleninu (mrkev, červenou řepu, celer a další).
Abyste měli vždy chutné a dlouho čerstvé ovoce a zeleninu, držte se také těchto zásad:
1) Plody neskladujte v mnoha vrstvách na sobě. Velký tlak může napomoci vzniku plísně.
2) Nahnilé kousky z mísy ihned odstraňte.
3) Nejstarší kusy spotřebujte vždy nejdříve, i v případě, že jsou uložené v lednici a stáří na nich není na první pohled znát.
4) Zeleninu a ovoce omývejte až před použitím. Při skladování by měly být vždy dokonale suché.
5) Nechte plodům dostatečný přístup vzduchu. Igelitové sáčky jsou tabu.
6) Kupujte jen tolik ovoce a zeleniny, které stihnete včas spotřebovat.