V kuchyni se bez nich neobejdeme. Jak je vybírat, jak s nimi pracovat, jak je ukládat a pečovat o něj, jak je brousit, aby nám dobře sloužily a dlouho vydržely?
Jak vybrat ten správný?
Správně vybrat kuchyňský nůž je základ. Důležitý je tvar čepele a její materiál. Pokud jde o tvar, prodávají se víceúčelové nože, ale i speciální, určené na snadné krájení masa, pečiva či zeleniny, nože vykošťovací, filetovací a špikovací, nože steakové, cukrářské a dortové.
Při práci v kuchyni vždy vybereme nůž, který je k ní určený, nožem na pečivo bychom tedy neměli krájet maso a naopak, protože by se rychle otupil. To je však extrém, protože téměř každý kuchyňský nůž můžeme používat na více činností. Nožem na pečivo můžeme třeba rozkrojit meloun či špikovacím nožem ukrojit rajče. Už podle tvaru čepele i laik pozná, zda se jedná o vcelku univerzální nože (bez ohledu na jeho název) nebo je to vysoce specializovaný nůž pro konkrétní účel.
Dalším důležitým faktorem pro výběr nože je materiál čepele. Většina moderních nožů je vyrobena z nerezové oceli. Čím tvrdší ocel, tím hůře jde nůž naostřit, čepel je křehčí, ale tím delší je trvanlivost ostří. Svého času byly hodně populární keramické nože. Jejich obliba však vzhledem ke křehkosti čepele a z toho plynoucí náročnější údržbě ostří značně poklesla.
Jak s noži zacházet?
Kuchyňské nože rozhodně nejsou určeny k jiným činnostem než ke krájení a čištění potravin. Určitě jimi neotvírejte konzervy, neřežte kabely či plasty – to jsou činnosti, které nože velmi rychle zbaví ostří.
Při krájení potravin byste kromě volby správného typu nože měli dbát i na volbu povrchu, na kterém budete řezat. Rozhodně ne na holé desce kuchyňské linky. Také není vhodné krájet jídlo na keramických či skleněných prkénkách. Vypadají sice vizuálně dobře, ale svůj účel už tak dobře neplní. Nešvarem bývá krájení na porcelánových talířích – tam by měly posloužit jen příborové nože. Nejpomaleji se nože otupí, budete-li potraviny krájet na dřevěných či plastových deskách.
Údržba a uložení
Při práci nůž očistěte nejlépe pod proudem vody (ale ne horké) a otřete je do sucha – nejlépe ihned po použití. Mohou na něm totiž zaschnout zbytky jídla, které naleptají jeho povrch. Nože nikdy nemyjte v myčce, nedoporučuje se ani mýt je v saponátu. Chemické přípravky do myček sice nože dobře vyčistí, ale zároveň poměrně rychle zkrátí jejich životnost.
Nikdy nože nenechávejte v kuchyni volně ležet. Hrozí nebezpečí, že si je na sebe nešťastnou náhodou strhnete a zraníte se. Otřené nože uložte samostatně, nikdy ne společně s jinými noži, nejlépe do vhodného držáku – magnetická lišta na stěně kuchyňské linky nebo stojanu – dřevěný špalek s příslušně velkými zářezy. Oba typy držáků si šikovnější kutil dokáže sám vyrobit. Nože je nutné před uložením dobře očistit a osušit, jinak hrozí, že kov magnetické lišty zkoroduje a v „kapsách“ dřevěného špalku se může tvořit plíseň.
Na trhu jsou často nabízeny brousiče nožů slibující rychlé a spolehlivé nabroušení. Těmto strojkům se raději vyhněte, protože z čepele ubírají příliš mnoho kovu a trvanlivost ostří bývá většinou problematická. Ideální je nechat si nabrousit nůž u odborníků.