Využití sody při vaření
Uchová zářivé barvy
Vařená či blanšírovaná zelenina rychle ztrácí svou barvu a na talíři pak nevypadá pěkně. Když do vody přidáme lžičku jedlé sody, zelenina si uchová svou zářivou barvu.
Urychlí změknutí luštěnin
Suché luštěniny (čočka, hrách, fazole) se musí dlouho vařit, aby byly měkké. Když do vroucí vody přidáme trochu jedlé sody, slupka dříve změkne a luštěniny budou stravitelnější.
Nadýchá sníh z bílků
Když do bílků při šlehání přidáme špetku jedlé sody, bude sníh mnohem nadýchanější. Stejnou službu jedlá soda prokáže při přípravě palačinek a vaječných omelet.
Usnadní loupání rajčat
Rajčata vložte na půl hodiny do teplé vody, do které jste přidali jedlou sodu (na 1 litr dvě čajové lžičky). Poté slupku snadno stáhnete ostrým nožem.
Pomůže oloupat vejce
Uvařená vejce snáz oloupete, když do vody na vaření přidáte lžičku jedlé sody.
Vyčistí ovoce a zeleninu
Případné zbytky chemických látek na slupkách pevného ovoce odstraňte následujícím způsobem:
Smíchejte vodu a octem v poměru 1 litr vody a 250 ml octa. Na každý litr vody přidejte 1 – 2 lžičky jedlé sody.
Do tekutiny ponořte ovoce nebo zeleninu minimálně na 20 minut. Občas otočte, aby se vyčistily rovnoměrně.
Listový špenát omyjte v misce ve vodě, do které jste přidali jedlou sodu (na litr vody čajovou lžičku). Důkladně operte a propláchněte čistou studenou vodou.
Zjemní marmeládu
Během vaření marmelády do ní přidejte na špičku nože jedlé sody – barva ovoce zůstane zachována a marmeláda bude jemnější a stravitelnější.
Zbaví ruce zápachu
Pokud vám nepříjemně páchnou roce po krájení cibule nebo česneku, umyjte je trochou jedlé sody s vodou. Soda zneutralizuje zápach, navíc díky ní budou ruce jemné a hebké.
Soda při údržbě kuchyně
Vyčistí sklokeramickou desku
Připálené nečistoty z varné desky odstraníte, když sklokeramickou desku pokapete octem a posypete jedlou sodou. Necháte chvíli působit a pak opláchnete.
rychlovarnou konvici
Do konvice dejte stejný díl vody a stolního octa a přiveďte k varu. Pak přisypte 2-3 čajové lžičky a nechte působit. Poté konvici vypláchněte čistou vodou.
mikrovlnnou troubu
Mírně znečištěnou mikrovlnku vyčistíte, kdy na vlhký hadřík nebo houbičku nasypete trochu jedlé sody a troubu jím vytřete. Zbavíte ji tak nejen nečistot, ale i zápachu.
kuchyňský dřez
Stopy od vodního kamene z dřezu či baterie odstraníte vlhkou houbičkou, na kterou jste nasypali trochu jedlé sody. Poté povrch opláchněte čistou vodou a vytřete dosucha bavlněným hadříkem.
Příbory
Připravte si pastu ze tří dílů jedlé sody a jednoho dílu vody. Naneste ji na příbory a hadříkem rozleštěte. Nakonec příbory opláchněte čistou vodou.
dřevěná prkénka a vařečky
V 5 litrech horké vody rozmíchejte čtyři lžíce jedlé sody a dřevěné předměty v ní důkladně umyjte. Zároveň je tak zbavíte i zápachu, který přebírají z jídla.
Odstraní připáleniny
Nečistoty z nádobí odstraní čisticí pasta z trochy jedlé sody, kterou smícháte s vodou na kašičku. Naneste ji na znečištěné plochy, nechte chvíli působit a pak opláchnete.
Vyčistí troubu
Pasta z jedlé sody a vody v poměru 1:1 vyčistí i troubu. Pastu naneste na její povrch, nechte působit nejlépe přes noc a pak důkladně omyjte.
Hustou pastou vyčistíte i zaneřáděné spáry obkladaček za kuchyňskou linkou. Pastu na ně naneste, nechte působit asi 10 minut a pak spáry vydrhněte vodou pomocí starého zubního kartáčku.
Uvolní ucpaný odpad
Do odtoku v kuchyňském dřezu nasypte 3 – 4 lžíce jedlé sody a zalijte polovinou hrnku octa. Nechte probublávat alespoň 15 minut a pak propláchněte studenou vodou.
Potlačí zápach v odpadkovém koši…
Po vynesení odpadků nasypte na dno vymytého koše trochu jedlé sody. Z koše nebude cítit nepříjemný zápach.
… a myčce
Po vyklizení čistého nádobí z myčky nasypte na její dno lžíci jedlé sody. Zatímco budete myčku plnit špinavým nádobím, soda bude neutralizovat zápach. Až myčku spustíte, jedlá soda navíc změkčí vodu.