• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Osladíme si život?

    Je tu pokračování sladkého speciálu! Minule jsme si bez obalu řekli, že cukr je pochutina, která nám neprospívá, ba naopak vede k nadváze, obezitě, a ta následně vede k cukrovce. Cukr není esenciální potravina – musíme jíst bílkoviny a zdravé tuky, ale cukr si organismus dokáže vytvořit sám.

    Kromě běžného bílého řepného cukru si v dnešní době můžeme pořídit nejrozmanitější sladidla – a reklamy na ně se jen hemží superlativy. Je fakt, že některá mají trochu lepší vlastnosti, například tím, že tolik nezvyšují glykemický index (GI) nebo obsahují určité minerály, ovšem těch minerálů není tak moc, abychom kvůli nim chtěli sladit víc a víc. Obecně slaďme co nejméně, jak je pro nás možné a snesitelné, tím se vyhneme návyku na sladkou chuť, a naopak začneme vnímat přirozenou sladkost v potravinách. Třeba i takové mandle jsou slaďoučké – zkuste to vnímat!

    Fruktóza – dříve chválena jako zdravé sladidlo a dokonce doporučována pro diabetiky! Ano, je obsažena přirozeně v ovoci a pro její zpracování v těle není potřeba hormon inzulin a GI má jen 30. Ale ona fruktóza zvyšuje inzulinovou rezistenci, hladinu triglyceridů (tuků v krvi) a při trávení se ukládá jako tuk! Takže pardon – zdravé sladidlo se nekoná…

    Agávový sirup – zní jako velmi přírodní alternativa slazení, GI má jen 15, ale obsahuje 75 % fruktózy, takže jsme tam, kde jsme byli.

    Datlový sirup – je zdravější variantou, jelikož se vyrábí z datlí, které obsahují vlákninu a pořádné množství minerálů, především vápníku a draslíku. GI má asi 50.

    Javorový sirup – má nízký obsah fruktózy a GI 60. Obsahuje vápník, železo a mangan. Dost dobrá volba pro slazení.

    Med – obsahuje glukózu a fruktózu. Podle druhu může mít GI v širokém rozpětí – 55 až 80. Obsahuje velké množství minerálních látek, vitaminy, bílkoviny i enzymy. Zdravější varianta pro studenou sladkou kuchyni.

    Melasa – vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny. Obsahuje malé množství vitaminů skupiny B a hodně minerálních látek – především hodně železa. Má trochu specifickou chuť, která nemusí všem vyhovovat. Má nižší GI, který hodně kolísá dle druhu.

    Maltóza – přirozeně vzniká při klíčení ječmene, říká se jí také sladový cukr. Obsahuje dvě molekuly glukózy a má GI 105.

    Erythritol – alkoholový cukr, vzniká kvašením, vyskytuje se v některém ovoci. Má nula kalorií a stejně tak i GI je nula, nezvyšuje tedy krevní cukr, a je tak vhodný i pro diabetiky. Naším tělem prochází skoro beze změn, nenarušuje trávení ani metabolismus. Zajímavé, že?

    Ovoce – je přirozeně sladké a obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Za den může ovoce tvořit čtvrtinu vašeho jídelníčku – pokud ovšem už nemáte rozvinutou cukrovku.

    A úplně nejlepší sladidlo pro každý den je úsměv a dobrá nálada!



    Nepřehlédněte
    23.3.2025
    LifestyleZdraví

    MUDr(C) Poradna doktorky Skulínkové