Ale popořadě. Před třemi lety v létě jsem o prázdninách divákům našeho pořadu ukázal, z čeho je doopravdy vyrobena většina malinovek, především těch točených, které jsou v naší zemi hitem, a to bohužel především mezi malými dětmi. Místo aspoň trochy malin a ovocné šťávy umělá červená azobarviva vyrobená z uhelného dehtu, místo cukru umělá sladidla vyrobená z toluenu a k tomu chemické konzervanty. Tedy koktejl látek, které jsou pro naše zdraví chemickou bombou. Mnohé z nich jsou podezřelé z toho, že způsobují rakovinu, další poruchy a pro děti jsou nevhodné.
A tak jsem se teď vydal prozkoumat, co se po třech letech změnilo. A ukázalo se, že to celé mělo smysl. Největší výrobce malinovek v naší zemi, Sodovkárna Kolín, přestala škodlivá azobarviva ve svém malinovce Koli používat. A točené malinovky začala barvit přírodními, neškodlivými výtažky z rostlin. Syn majitele a obchodní ředitel Pavel Vavruška přiznal, že tak učinili na základě našich reportáží. Po nich jim přírodní barviva začali nabízet jejich výrobci z celé Evropy a celý jeden rok prováděli testy, aby získali barvu co nejpodobnější té původní a zároveň se nezměnila chuť. Nakonec jim nejlepší přírodní barvu dodal český výrobce, z čehož mám radost. Během října přejdou na přírodní barviva i v malinovkách v láhvích, ve kterých bylo složitější najít řešení, protože přírodní červená barva na slunci začne během krátké doby blednout, což u malinovek v sudech nehrozí. Stejně tak chemická a zdraví nebezpečná azobarviva přestal ve svých malinovkách používat další velký výrobce nápojů. Kofola. Výrobu původní chemické malinovky zcela ukončil a nahradil ji Top Topicem Malina obarveným ibiškem a mrkví s dvěma procenty malinové šťávy. Podobně je bez azobarviv i točená malinovka Poděbradka. Ta je barvena ibiškem, mrkví a černým rybízem. Žádná z těchto malinovek neobsahuje umělá sladidla.
A pak tu jsou bohužel stále i výrobci, kteří nechtějí zveřejnit, čím své malinovky barví. Od společnosti Heineken jsme se nedozvěděli, čím je obarvena malinovka ZULU. To nám nesdělila ani firma Ondrášovka, která malinovku pro Heineken vyrábí s tím, že k recepturám se vyjadřovat nebude. Vůbec neodpověděli zástupci Sodovkárny TSIS z Neratovic. Jejich točená malinovka byla před třemi lety obarvena azobarvivem azorubinem, oslazena umělým sladidlem sacharinem a konzervována benzoanem sodným a sorbanem draselným. Stejně tak vůbec nereagovali výrobci malinovky Primátor z Náchoda, která azorubin před třemi lety také obsahovala. Je tedy otázkou, zda v ní je i nadále.
Co ale u malinovek bohužel dál zůstává, jsou chemické konzervanty benzoan sodný a sorban draselný, které také mají neblahý vliv na zdraví. Je to prý dáno tím, že sudy s malinovkami musí vydržet až devět měsíců, a to i na přímém slunci. Kofola je chce během tří let odstranit alespoň v malinovkách v láhvích. Nicméně výrobci přírodních malinových koncentrátů pro přípravu malinovek přímo v restauraci přidáním vody z postmixu řešení znají. Jmenuje se citron, jehož šťáva nápoj zakonzervuje bez použití chemie. Právě na tom založil své šťávy včetně těch malinovkových další středočeský výrobce, Kerská limonádovna bratrů Boušových. Ti odmítají přidávat do svých nápojů jakékoliv chemické látky, protože vědí, jak jejich koktejl, který během dne z různých potravin a nápojů sníme a vypijeme, může postupně a nevratně zničit naše zdraví. A že to dlouho nemáme šanci zjistit, protože to nebolí. A když se vše projeví, bývá už většinou pozdě a člověk se pak jen diví, jak je možné, že tu hnusnou rakovinu dostal zrovna on.
Tak se zajímejme o skutečné složení toho, co jíme a pijeme. Ptejme se v restauracích, kioscích a stáncích na složení. Čtěme v obchodech etikety. Mysleme na zdraví své a svých dětí. Nic cennějšího totiž nikdo z nás nemá.
Mějte se hezky, užívejte zbytek kalendářního léta a těším se zase na počtenou Váš Honza Tuna