• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Rychlé, zdravé a hlavně domácí. Pomazánky zpestří jídelníček

    Pomazánky jsou klasikou studené kuchyně. Jen škoda, že řada lidí na jejich domácí přípravu zapomíná a raději je již koupí hotové v obchodě. Ty však obsahují řadu zbytečně přidaných látek, kterým se můžeme doma vyhnout.

    Fantazii se meze nekladou. Vsadit můžete na klasiku v podobě pažitkové, tvarohové, ředkvičkové či drožďové pomazánky. Vyzkoušet můžete i netradiční verze např. s avokádem či brokolicí. Pomazánky se hodí na každý druh pečiva jako chutná snídaně, svačina či lehká večeře.

    Pažitková

    pomazánkové máslo, tvaroh, nasekaná pažitka, sůl, sladká paprika

    V míse smíchejte pomazánkové máslo, tvaroh, pažitku a v případě potřeby nařeďte trochou mléka. Dochuťte solí, paprikou a užívejte si tuto jarní chuť s čerstvým chlebem.

    Drožďová

    kostka droždí, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, malá cibule, 2 vejce, sůl, pepř, mletý kmín

    Na oleji orestujte cibulku, přidejte rozdrobené droždí a nechte rozpustit. Když se začne opět jakoby srážet, vyklepněte 2 vajíčka, osolte, opepřete a dochuťte kmínem. Míchejte ještě 2 minuty, až se vajíčka srazí. Pro zjemnění vmíchejte lžičku másla. Namažte na čerstvý chléb a podávejte se zeleninovou oblohou.

    Ředkvičky! Jak na jejich pěstování a konzumaci

    Ředkvičková

    svazek ředkviček, 2 natvrdo uvařená vejce, pomazánkové máslo, kostka Lučiny, 1 jarní cibulka, stroužek česneku, sůl, pepř

    Ředkvičky dobře omyjte a najemno nastrouhejte na struhadle spolu s vajíčkem. V míse utřete pomazánkové máslo a Lučinu, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Přidejte nastrouhané ředkvičky s vejci a dobře promíchejte. Dle chuti můžete pomazánku přisolit a přidat své oblíbené koření, milovníci česneku si mohou přidat o stroužek více. Mažte na čerstvý chléb a ozdobte kolečky ředkviček.

    Mrkvová

    3 – 4 mrkve, kostka tvarohu, sůl, citronová šťáva, pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu

    Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle, zakápněte citronovou šťávou, osolte a v míse promíchejte s tvarohem. Mažte na plátky černého chleba a ozdobte pažitkou nebo jarní cibulkou.

    Oranžová královna kuchyně. Proč vůbec jíst mrkev

    Brokolicová

    1 brokolice, balkánský sýr, 1 sklenička nebo 2 sáčky majonézy, 2 natvrdo uvařená vejce, 10 dkg tvrdého sýra (např. Eidam, Gouda či Parmazán)

    Brokolici uvařte v páře na skus. Nechte vychladnout, nakrájejte nadrobno a vložte do mísy. Balkánský sýr nastrouhejte na hrubém struhadle, v míse smíchejte s brokolicí a majonézou. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na plátky (můžete si pomoci kráječem). Tvrdý sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Pomazánku namažte na plátky veky a každý chlebíček ozdobte plátkem vajíčka a nastrouhaným sýrem.

    FOTO: Pomazánky zpestří jídelníček

    Pomazánky zpestří jídelníček - avocado chleba pomazankaPomazánky zpestří jídelníček - chleba pomazankaPomazánky zpestří jídelníček - chleba pomazankaPomazánky zpestří jídelníček - bruschetta chleba pomazankaPomazánky zpestří jídelníček - chleba pomazanka

    Avokádová

    1 avokádo, 1 krabička (nebo 2 kostky) Lučiny, sůl, citronová šťáva

    Avokádo podélně rozřízněte, vyloupněte pecku a dužinu lžící vydlabejte Zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědlo, v míse rozmělněte vidličkou s Lučinou, osolte a namažte na nakrájená kolečka z rohlíků. Ozdobte jádrem vlašského ořechu. Pomazánka je výborným pohoštěním na párty.



    Nepřehlédněte