• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Ředkvičky! Jak na jejich pěstování a konzumaci

    21.5.2020
    Další fotky

    Ředkvičky jsou neuvěřitelně zdravé a narostou vám již za pár týdnů. Je z nich možné připravovat opravdu chutné a skvělé recepty, které potěší celou rodinu. Co třeba ředkvičková polévka nebo pomazánka? Jsou to méně obvyklé záležitosti, které fakt stojí za to.

    Ředkvička je typicky jarní zelenina, její pěstování je ale dobře možné po celý rok. Dobře si je vypěstuje i zahradník začátečník. Dokonce vám v prostorném truhlíku porostou třeba za oknem nebo na balkoně.

    Ředkvičky mají různé odrůdy. Mohou bít kulaté, růžovobílé ale i různobarevné. Existuje mnoho variací.

    Jak na nejlepší výnos cuket? Zkuste to s námi

    Chuť ředkvičky je mnohdy mírně štiplavá. Závisí hlavně na počasí, ve kterém rostla. Volně pěstovaná ředkvička, kterou včas nesklidíme rychle vyžene vysoký květ. Po odkvětu můžeme usušit semínka a ty znovu zasít.

    Ředkvičky jsou navíc ideální při dietách, a to díky své nízké kalorické hodnotě. Zajímavé je, že konzumujeme nejen samotný kořen, ale do mnoha salátů a polévek lze zpracovávat i listy.

    Ředkvičková polévka

    2 lžíce másla
    1 cibule, oloupaná a nakrájená najemno
    1 šálek mladých ředkvičkových listů, asi ze dvou svazků ředkviček
    omyté a očištěné ředkvičky ze dvou svazků
    3 střední brambory – oloupané a nakrájené
    800 ml zeleninového vývaru
    200 ml smetany do vaření
    sůl
    pepř

    Na másle si osmahneme jemně nakrájenou cibuli. Na tu přidáme pokrájené ředkvičky a brambory. Šest ředkviček můžeme odložit na ozdobu. Zeleninu dusíme do změknutí, poté přidáme listy a necháme je zavadnout. Následně směs zalijeme vývarem. Rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a smetanou. Podáváme ozdobené pokrájenými ředkvičkami.

    FOTO: Ředkvičky

    Ředkvičky - redkvicka zeleninaŘedkvičky - redkvicka zeleninaŘedkvičky - redkvicka zeleninaŘedkvičky - redkvicka zeleninaŘedkvičky - redkvicka zelenina
    Další fotky
    Ředkvičky - redkvicka zeleninaŘedkvičky - redkvicka zeleninaŘedkvičky - redkvicka zeleninaŘedkvičky - redkvicka sadba sazeniŘedkvičky - redkvicka zeleninaŘedkvičky - redkvicka zelenina

    Pomazánka z ředkviček

    1 svazek ředkviček
    2 malé tavené sýry
    2 natvrdo uvařená vejce
    1/2 měkkého tvarohu
    1 stroužek česneku
    sůl
    pepř

    Ředkvičky a vejce nastrouháme najemno. Přidáme sýry, tvaroh, prolisovaný česnek, dochutíme solí a pepřem, řádně promícháme. Dobrou chuť.



    Nepřehlédněte
    11.6.2025
    Zprávy

    Gretu poslali domů!