Ředkvička je typicky jarní zelenina, její pěstování je ale dobře možné po celý rok. Dobře si je vypěstuje i zahradník začátečník. Dokonce vám v prostorném truhlíku porostou třeba za oknem nebo na balkoně.
Ředkvičky mají různé odrůdy. Mohou bít kulaté, růžovobílé ale i různobarevné. Existuje mnoho variací.
Chuť ředkvičky je mnohdy mírně štiplavá. Závisí hlavně na počasí, ve kterém rostla. Volně pěstovaná ředkvička, kterou včas nesklidíme rychle vyžene vysoký květ. Po odkvětu můžeme usušit semínka a ty znovu zasít.
Ředkvičky jsou navíc ideální při dietách, a to díky své nízké kalorické hodnotě. Zajímavé je, že konzumujeme nejen samotný kořen, ale do mnoha salátů a polévek lze zpracovávat i listy.
Ředkvičková polévka
2 lžíce másla
1 cibule, oloupaná a nakrájená najemno
1 šálek mladých ředkvičkových listů, asi ze dvou svazků ředkviček
omyté a očištěné ředkvičky ze dvou svazků
3 střední brambory – oloupané a nakrájené
800 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany do vaření
sůl
pepř
Na másle si osmahneme jemně nakrájenou cibuli. Na tu přidáme pokrájené ředkvičky a brambory. Šest ředkviček můžeme odložit na ozdobu. Zeleninu dusíme do změknutí, poté přidáme listy a necháme je zavadnout. Následně směs zalijeme vývarem. Rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a smetanou. Podáváme ozdobené pokrájenými ředkvičkami.
Pomazánka z ředkviček
1 svazek ředkviček
2 malé tavené sýry
2 natvrdo uvařená vejce
1/2 měkkého tvarohu
1 stroužek česneku
sůl
pepř
Ředkvičky a vejce nastrouháme najemno. Přidáme sýry, tvaroh, prolisovaný česnek, dochutíme solí a pepřem, řádně promícháme. Dobrou chuť.