• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Sladké brambory s burratou a řepou? Nový hit na letních stolech je elegantní i snadný

    Neobvyklá, ale dokonale vyladěná kombinace chutí. Sladké bramborové plátky, ořechovo-šalvějové pesto, krémová burrata a pečená řepa – to vše na jednom soustu. Tento stylový pokrm si získává srdce (a chuťové buňky) po celém světě. A dobrou zprávou je, že ho zvládnete připravit i doma!

    Gurmánská harmonie chutí

    Letní sezóna přeje lehkým a vizuálně působivým jídlům. A právě to nabízí recept na tzv. Sweet Potato Stacks, tedy vrstvené jednohubky ze sladkých brambor, které osloví jak vegetariány, tak milovníky zdravého životního stylu. A přestože vypadají jako z ruky šéfkuchaře, jejich příprava je překvapivě jednoduchá.

    Recept: Co budete potřebovat?

    Ingredience na sladké brambory (na 10–12 kousků):

    • 2 střední batáty (sladké brambory), nakrájené na plátky silné asi 1,5 cm
    • 2 lžíce olivového oleje
    • ½ lžičky soli
    • ¼ lžičky pepře

    Na pesto z ořechů a šalvěje:

    • 1 hrnek čerstvé šalvěje
    • ½ hrnku hladkolisté petrželky
    • 1 stroužek česneku
    • ⅓ hrnku opražených vlašských ořechů
    • ¼ hrnku strouhaného parmazánu
    • ⅓ hrnku olivového oleje
    • sůl a pepř podle chuti

    Na dokončení:

    • 1 větší burrata (nebo 2 menší), natrhaná na kousky
    • 1 hrnek pečené červené řepy, nakrájené na klínky
    • celé vlašské ořechy
    • čerstvé nebo smažené šalvějové lístky
    • parmazán a olivový olej na ozdobení

    Postup krok za krokem

    1. Pečené batátové plátky

    Předehřejte troubu na 200 °C. Plátky batátů pokapejte olejem, osolte, opepřete a pečte na plechu s pečicím papírem cca 25–30 minut. V polovině je otočte. Nechte mírně vychladnout.

    2. Pesto

    V mixéru rozmixujte šalvěj, petrželku, česnek, ořechy, parmazán a olej do hladké pasty. Dochutťe solí a pepřem.

    3. Řepa

    Pokud nemáte hotovou pečenou řepu, oloupané kousky zabalte do alobalu, pokapejte olejem, osolte a pečte 35–40 minut při 200 °C, dokud nejsou měkké.

    4. Skládání minidortíků

    Na každý batát naneste lžičku pesta, přidejte kousek burraty, klínek řepy a půlku ořechu. Ozdobte šalvějí, posypte parmazánem a zakápněte olejem.

    Vizuální efekt i výjimečná chuť

    Tento pokrm je jako stvořený pro letní zahradní oslavy, tapas večery i slavnostní pohoštění. Vypadá luxusně, chutná božsky a zvládnete ho i bez zkušeností z kuchařské školy. Navíc lze podávat teplý i vlažný, a proto je ideální i na servírování formou švédského stolu nebo na dřevěném servírovacím prkénku.

    Proč si ho zamilujete?

    • Batáty dodají sladkost a krémovost
    • Pesto s ořechy a šalvějí je nečekaně bohaté
    • Burrata přináší sametový kontrast
    • Řepa dodá barvu i zemité tóny
    • Šalvěj jako křupavá tečka na závěr

    Někdy stačí pár dobře zvolených surovin, aby vzniklo jídlo, které potěší všechny smysly. Tento recept je důkazem, že vegetariánská kuchyně může být slavnostní, efektní a chuťově výbušná. Tak co, zařadíte tyto sladké bramborové minidortíky do svého letního repertoáru?

    Zdroj: autorský text



    Nepřehlédněte