Ačkoliv je pivní trh bohatý na nealkoholické verze, žádný výrobce dosud nedokázal vytvořit takové nealkoholické pivo, které by svou chutí s přehledem nahradilo to alkoholické. Revolucí by v tomto směru mohl být nápoj dánských výzkumníků, který je prý k nerozeznání od běžného piva.
Pivo se zbavuje alkoholu tím, že se například zahřeje nebo se zkrátí doba jeho kvašení. Kromě alkoholu tak ale bohužel mizí i plnohodnotné chmelové aroma. Tým vědců z Kodaňské univerzity vedený profesorem Sotiriosem Kampranisem tvrdí, že našel způsob, jak pivu vrátit jeho typickou chuť.
„Po letech výzkumu jsme našli způsob, jak vytvořit skupinu malých molekul, takzvaných monoterpenů, které se dokážou postarat o chmelovou chuť. Do piva se přidávají na konci vaření a navrací mu ztracenou chuť. To se doposud nikomu před námi nepovedlo, jedná se o přelom na poli nealkoholického piva,“ říká Kampranis.
Metoda umělého nahrazení chmelového aroma se nyní testuje po dánských pivovarech. Pokud vše půjde podle plánu, masová výroba by mohla započat letos v říjnu.
Badatelé dodávají, že díky tomuto procesu rovněž sníží dopad chmelového průmyslu na životní prostředí.
Zdroj: Oddity Central