• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Zdraví na talíři: Poradna doktorky Skulínkové

    Projezme se ke zdraví! Nemůžeme dostatečně zdůrazňovat důležitost jídla v našem životě. Každý den do sebe ládujeme nejrůznější potraviny, takže nás asi nepřekvapí, že jejich kvalita i kvantita dramaticky určuje náš zdravotní stav.

    Dříve se používala ponejvíce výživová pyramida, respektive i ta měla v průběhu desítek let několik verzí dle toho, jak pokračovaly výzkumy a jak se upravovaly názory na to, kolik čeho bychom měli ideálně jíst. Klasicky ale spodní, největší patro pyramidy patřilo obilovinám a až nad tímto patrem stála zelenina a ovoce.

    Dnes se ovšem čím dál tím více odborníků shoduje na tom, že větší příjem sacharidů – především v nejběžnější podobě pečiva z běžné mouky – přispívá k rozvoji obezity a dokonce i cukrovky. Pro sestavení výživové pyramidy bylo také potřeba počítat porce, což není úplně intuitivní způsob sledování denního jídla.

    Moderní ideální talíř

    Proto tu mám pro vás takovou pěknou grafickou pomůcku, jak si zdravě poskládat na pomyslný i skutečný talíř vše, co za celý den sníme. Přijde mi, že představa kulatého talíře je vhodnější grafické znázornění, které si dokážeme lépe představit.

    Takových obrázků zdravých talířů najdete spoustu, já jsem si taky jeden nakreslila a tady se o něj s vámi podělím. Jak si můžete všimnout na první pohled, důraz je kladen především na konzumaci zeleniny a v menší míře ovoce.

    Protože většina z nás nemá problém s tím, že by jedla málo rohlíků a chleba, ale jíme málo zeleniny, no ne? Vybírejme nejrůznější a nejbarevnější druhy, abychom nasbírali co nejvíc zdraví prospěšných látek.

    Není zrno jako zrno!

    Brambory zařadíme spíš k polysacharidům než k zelenině, o smažených hranolkách ani nemluvě.

    Obilniny jsou samozřejmě také nedílnou částí našeho jídelníčku ale je třeba říci, že není zrno jako zrno – nelze srovnávat „oholenou“ bílou mouku s celým zrnem. Nejlepší je co nejpřirozenější forma polysacharidů, proto zařazujme raději celozrnné pečivo, ovesné vločky, jáhly, pohanku…

    Další důležitou složkou potravy jsou bílkoviny – a nezapomínejme, že kromě živočišných existují i rostlinné – třeba zázračné luštěniny!

    Na talíři by nám také neměla chybět semena a ořechy jako zdroj velmi cenných a prospěšných tuků, minerálů, vitaminů i bílkovin. A také chytře pijme – dostatečné množství neslazených nápojů, především vody nebo čaje.

    Tak zdravou chuť!



    Nepřehlédněte