• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • ZDRAVÍ V KAPSE: Co nám chybí na talíři?

    Často by se mohlo zdát, že nám na talíři nic nechybí, že spíše přebývá. Nenechme se ale zmást! Jistě konzumujeme přehršle živočišných tuků a jednoduchých cukrů, ale kdy jste naposledy měli třeba čočku? Nemohou čím dál rozšířenější civilizační choroby souviset s tím, jak se naše civilizace stravuje?

    Luštěniny

    Takové luštěniny jsou ubohým otloukánkem! Běžně známe možná tak hrachovou kaši nebo čočkovou polévku. A přitom jsou luštěniny naprosto geniální potravinou! Jsou velmi výživné – obsahují kvalitní bílkoviny, zasytí a přitom po nich neztloustnete, a je v nich opravdu hodně vlákniny, která je nezbytná pro zdravá střeva. V souvislosti s vlákninou slýcháme spíš o zelenině, ale ve skutečnosti jsou jejím nejbohatším zdrojem právě luštěniny! Takže jak je do sebe můžeme dostat? Především objevit jejich různé druhy – můžeme si koupit třeba čočku červenou, která je i bez namáčení hotová za patnáct minut! Nebo čočka černá, která je také uvařená cobydup.

    Hrách máme zelený i loupaný žlutý, fazole jsou všech barev a velikostí. Cizrnu můžeme použít i jinam než do hummusu. Z luštěnin připravíme husté polévky, pomazánky, ale můžeme je použít i do salátů – hned nás takový salát lépe zasytí. Připravte si pořádný výživní podzimní salát s luštěninami, pečenou dýní, sýrem a ořechy. Nebudou ochuzeny ani vaše chuťové buňky, ani váš hladový žaludek!

    Zelenina

    O zelenině mluvím často – a nikdy to není dost! Prvním krokem k tomu, abychom jí jedli více, je opět zmapovat, jaké druhy zeleniny používáme. Kdy jste naposledy v obchodě kromě rajčat a okurky koupili třeba řapíkatý celer, batát nebo fenykl? Zeleninu můžeme tepelně zpracovat – opět jako polévku, hlavní zeleninový chod, nebo třeba upéct či osmahnout na olivovém oleji.

    Nebo ji můžeme chroupat syrovou buď ve formě salátu, nebo jen tak. Když dětem nakrájíte mrkvičku, okurku nebo papriku, a podstrčíte jim to k večerníčku, jsem si jistá, že ji snědí a dokonce jí přijdou na chuť!

    Ořechy a semena

    Je tu podzim a pokud máte doma nebo v okolí ořešák, běžte se pod něj podívat. Čerstvé vlašské ořechy jsou skutečná lahůdka! Ale sušené nejsou o nic horší. Ořechů máme opět na výběr spoustu – již zmíněné vlašské, mandle, lískové, kešu, para, makadamové, pistáciové, pekanové… Stejně tak se naučme používat i semena – slunečnicová, dýňová, lněná, chia, konopná… Ořechy a semena obsahují zdravé tuky, minerály a vitaminy, vlákninu, bílkoviny.

    Pár hrstí ořechů a semen si můžeme dopřát jako zdravou svačinku, nebo je přimícháme do müsli, do salátu, mleté nebo v celku použijeme při sladkém pečení. Třeba takové konopné semínko je nejen velmi chutné a univerzálně použitelné nasladko i naslano, ale je i velmi dobrým zdrojem vápníku, železa a má vysoký obsah velmi zdravých omega-3 mastných kyselin.

    Celozrnné obilniny

    Což o to – pečiva jakožto Češi jíme dost a dost. Ovšem pokud chceme, aby nám to pečivo poskytlo co nejlepší výživovou hodnotu, pojďme volit více celozrnného.

    Bílá mouka není ideální – obilné zrno je zbaveno slupky, která obsahuje ty nejhodnotnější látky. Takže v obchodě volme celozrnné pečivo (pozor – čtěte složení – ne všechno, co je tmavé, je celozrnné , něco je jen obarvené karamelem…) a na domácí pečení si také vybírejme kvalitní mouku. Můžete třeba namíchat půl na půl mouku bílou a celozrnnou žitnou nebo špaldovou.

    Přeji vám stálé zdraví!


    Témata:

    Nepřehlédněte
    12.2.2025
    Zprávy

    Dáda padá!