A zase ta hygiena! Skoro půlka vzorků zmrzlin v Libereckém kraji byla nevyhovující

17.8.2020
Redakce

V pevných stáncích zaměřených na prodej točené zmrzliny hygienici od začátku června udělali v kraji 29 kontrol a odebrali 25 vzorků, z nichž 11 bylo nevyhovujících. „U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny,“ uvedla krajská vedoucí oddělení hygieny výživy Klára Hrábková. Tím je podle ní myšlena zejména nedostatečná sanitace zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní. „Případně též nedostatečná osobní hygiena pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou či pracovní oděv,“ dodala. V žádném odebraném vzorku zmrzliny ale podle ní nebyl zachycen nebezpečný patogen, který by mohl ohrozit zdraví konzumentů.

Hygienici od roku 2015 kontrolují výrobu zmrzlin pouze ve stáncích a v některých restauracích. Větší výrobny zmrzlin s rozvozem a veškeré cukrárny náleží pod dozor Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Při jejich kontrolách v celé zemi letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel.

Kvalitní zmrzlina může být vzácností. Připravte si ji sami doma

Hygienici se během léta zaměřují i na stánky s občerstvením. V Libereckém kraji jich v létě zatím zkontrolovali 38 a uložili šest pokut za 20 000 korun. Nejčastěji šlo o nedostatky v provozní hygieně, tedy buď o celkový nepořádek v provozovně nebo špinavé pracovní plochy či lednice. „Nedodržení hygienických požadavků v kombinaci s teplým počasím a velkou kumulací návštěvníků představuje zvýšené riziko vzniku a šíření alimentárního onemocnění nejčastěji například salmonelózy či kampylobakteriózy,“ uvedla Hrábková. Při výběru stánku se zmrzlinou či občerstvením by se podle ní měli lidé zaměřit především na čistotu, a to jak samotného prostředí stánku, tak personálu. „Neměli bychom navštěvovat na první pohled podezřele vypadající stánky a měli bychom se vyvarovat koupě potravin, které již na první pohled nevypadají čerstvě,“ dodala. V souvislosti s konzumací občerstvení v rekreačních oblastech ale podle ní v letošní letní sezoně nebyl v Libereckém kraji zatím zaznamenán žádný hromadný výskyt alimentárního (infekce a otravy z potravin) onemocnění.

vera/čtk

Radní v Jablonci hledají novou společnost na svoz komunálního odpadu. Staré firmě dali výpověď



Nepřehlédněte