• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Berounský medvěd stáčí pivo už 20 let. Narozeniny oslaví velkolepým koncertem. Přijdete?

    22.6.2018
    Martin Solar

    Novodobá historie pivovarnictví se v Berouně začala psát právě před 20 lety, kdy zde v bývalém cukrovaru začali manželé Mayerovi vařit pivo pod názvem Berounský medvěd. A protože kulatiny je třeba řádně oslavit, chystá se ve zdejším rodinném pivovaru na 23. června velká párty.

    Oslavy začnou v sobotu 23. června ve 13 hodin. Na programu jsou skupina Claymore, dvojník Waldemara Matušky Vladimír Nerušil a hlavní hvězdou odpoledního programu bude skupina Greenhorns v čele s Honzou Vyčítalem, který je mimo jiné i autorem všech medvědích etiket. Večírek zakončí hardrocková skupina Bugr. Celým dnem bude jako moderátorka provázet Irena Budweiserová, bývalá členka skupiny Spirituál kvintet. Po celou dobu zde budou probíhat i dětské soutěže, pivní soutěže i další zábavné akce. Bude si možné i nakoupit na jarmarku nebo prohlížet vystavenou vojenskou techniku v areálu pivovaru.

    Kdysi zdobil dívčí pokojíky. Na mé koncerty chodí všechny generace, říká Václav Neckář dnes

    Pivo se v Berouně vařilo od dob jeho založení. První zmínky o vaření piva v Berouně se vztahují k roku 1295, kdy král Václav II. povýšil Beroun na královské město a měšťanům udělil právo várečné a sladovnické, městu udělil právo mílové. O šest set let později, přesněji v roce 1871, si zde právovárečné měšťanstvo postavilo nový strojní pivovar. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a poslední vlastní pivo zde uvařili v roce 1978, kdy byl provoz zrušen a byla zde zřízena stáčírna piva Gambrinus. Zdejší pivo neslo název Zlatý kůň, lidově bylo zvané hemelka. I toto jméno v novém pivovaru oprášili a dali ho zpět zdejší jedenáctce.

    Praha na začátku devadesátek: Rozjížděli to Stouni, vznikaly legendární kluby a připojili jsme se oficiálně na internet

    Nový pivovar vybudovali Hana a Václav Mayerovi v bývalém areálu cukrovaru, který leží nedaleko zdejšího vlakového a autobusového nádraží. Časem vznikla v areálu i pivovarská hospoda, protože jak je známo – pod komínem chutná nejlépe.

    Pivovar Berounský medvěd je jedinečný „pivovarský skanzen“, který nabízí zájemcům k prohlédnutí varny piva na přímý otop dřevem. Pivo se zde vyrábí spodním kvašením z tradičních surovin: pitné vody, ječného sladu, hlávkového chmele a pivovarských kvasnic. V zásobě sladu je pivovar soběstačný – vlastní totiž sladovnu v nedaleké obci Suchomasty. V současnosti v pivovaru vaří pravidelně sedm druhů piv. Stejně jako v případě patnáctého výročí se i pro letošek počítá s výročním speciálem, tentokrát dvacetistupňovým.



    Nepřehlédněte