Brambora je královna kuchyně

28.11.2021
Táňa Pikartová

Původně jídlo pro chudé, které lidstvo několikrát zachránilo před hladomorem, patří dnes mezi nejoblíbenější základní suroviny vůbec. Mnozí si myslí, že brambory jsou nejlepší jako tradiční příloha, ovšem možností jak je připravit, je daleko víc.

Například tradiční polévky s bramborami v hlavní roli chutnají znamenitě. Pokud si chcete být skutečně jisti jejich kvalitou a výjimečnými chuťovými charakteristikami, dávejte vždy přednost bramborám od českých farmářů.

Jihočeská kulajda
Kulajdu můžete díky její vydatnosti bez problému podávat i jako hlavní chod. Pokud navíc holdujete voňavému kopru, tento recept je pro vás to pravé!

Suroviny: 2 hrsti sušených lesních hub, špetka kmínu, 4 české brambory, 100 ml smetany ke šlehání, 2 polévkové lžíce pšeničné mouky, zakysaná smetana, nasekaný kopr, 1 vejce, ocet na dochucení
Postup:
Houby nakrájíme na větší kousky, zalijeme zhruba litrem vody, osolíme a necháme povařit do změknutí. Přisypeme kmín a oloupané, nakrájené brambory. Vaříme asi čtvrt hodiny, dokud brambory nezměknou. Ve smetaně ke šlehání rozmícháme mouku, vlijeme do polévky a opět povaříme. Přidáme zakysanou smetanu a nasekaný kopr. Nakonec rozklepneme vejce, zlehka ho upustíme do polévky a zamícháme. Dochutíme solí, případně octem.

Staročeská zelňačka
Trio brambory, zelí a klobása je kombinace, která zasytí a skvěle chutná.

Suroviny: 500 gramů kysaného zelí, 6 českých brambor, 1 kvalitní klobása, 1 cibule, lžíce sladké papriky, sůl, máslo, pečivo
Postup:
Do osolené vody přidáme kmín, vložíme oloupané, nakrájené brambory a dáme povařit na skus. Na mírném ohni dáme vařit i zelí s trochou vody, nálev ze zelí necháme stranou. Ve větším hrnci dozlatova orestujeme na másle nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou klobásu a opečeme, poté posypeme sladkou paprikou. Brambory a zelí scedíme a vsypeme do hrnce. Přidáme nálev ze zelí, podlijeme ¾ litrem vody, vaříme pod pokličkou zhruba 10 minut. Poté můžeme servírovat spolu s pečivem.

Poctivá bramboračka
Tradiční pokrm našich babiček potěší nejednoho labužníka.
Suroviny: 3 hrsti sušených hub, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 4 české brambory, 1 mrkev, polovina bulvy celeru, 2 cibule, 1 kořenová petržel, 1 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, sušená majoránka
Postup:
Houby zalijte asi půllitrem vody a povařte, dokud nezměknou. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něm dozlatova opražte mouku. Jíšku zalijte přibližně litrem a půl vody (nebo vývaru) a zamíchejte. Dále přidejte oloupané a pokrájené brambory, zeleninu nakrájenou na kostičky, přilijte houby i s vývarem, okořeňte a přiveďte k varu. Vařte do změknutí přibližně čtvrt hodiny. Nakonec dochuťte česnekem se solí.

 



Nepřehlédněte