• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Brouci a myší trus: Inspektoři odhalili šokující podmínky v oblíbené pekárně

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila závažné hygienické nedostatky v Kolářově pekárně v Letovicích. Provoz byl okamžitě uzavřen kvůli přítomnosti škůdců a zanedbané údržbě.

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) minulý čtvrtek uzavřela Kolářovu pekárnu v Letovicích na Blanensku. Důvodem byla alarmující situace v provozu, kde inspektoři objevili velké množství hmyzích škůdců, myší trus a plísně na stěnách. Kromě toho byl v pekárně silně zanedbán úklid.

    Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva uvedl, že pekárna zůstává prozatím zavřená. Jedná se o lokálního producenta, který měl podle dřívějších zjištění inspektorů problémy už v minulosti. Tentokrát však situace eskalovala natolik, že inspektoři byli nuceni výrobu zastavit až do splnění nápravných opatření.

    „Nebylo už možné zajistit bezpečnost výroby, respektive potravin pro konečného spotřebitele,“ vysvětlil Kopřiva. Snímky pořízené během inspekce odhalily přítomnost živého i mrtvého hmyzu, především potemníků a zavíječů. Na mnoha místech byly také nevymetené pavučiny.

    Kolářova pekárna není ojedinělým případem. Za poslední rok SZPI uzavřela kvůli podobným prohřeškům šest pekáren a tři provozy, kde byla pekařská výroba významnou součástí. Mezi nedávné případy patří například Alrichovo pekařství v Unhošti na Kladensku či Bake shop Praha v Kozí ulici.

    Kopřiva upozornil, že pekárenské provozy jsou v tomto ohledu rizikové kvůli skladování mouky, která je oblíbenou potravou hmyzích škůdců i hlodavců.

    Zdroj: ČTK



    Nepřehlédněte