Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) minulý čtvrtek uzavřela Kolářovu pekárnu v Letovicích na Blanensku. Důvodem byla alarmující situace v provozu, kde inspektoři objevili velké množství hmyzích škůdců, myší trus a plísně na stěnách. Kromě toho byl v pekárně silně zanedbán úklid.
Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva uvedl, že pekárna zůstává prozatím zavřená. Jedná se o lokálního producenta, který měl podle dřívějších zjištění inspektorů problémy už v minulosti. Tentokrát však situace eskalovala natolik, že inspektoři byli nuceni výrobu zastavit až do splnění nápravných opatření.
🍞 Podívejte se, jak to vypadalo v Kolářově pekárně na Blanensku. Provozovateli jsme uložili úplný zákaz užívání prostor
➡️ Více informací o provedené kontrole včetně kompletní fotodokumentace:https://t.co/F7MQBfbx1U#napranyri #potravinynapranyri #pekarna #potraviny pic.twitter.com/j4ItJaANCz
— Potraviny na pranýři (@NaPranyri) January 14, 2025
„Nebylo už možné zajistit bezpečnost výroby, respektive potravin pro konečného spotřebitele,“ vysvětlil Kopřiva. Snímky pořízené během inspekce odhalily přítomnost živého i mrtvého hmyzu, především potemníků a zavíječů. Na mnoha místech byly také nevymetené pavučiny.
Kolářova pekárna není ojedinělým případem. Za poslední rok SZPI uzavřela kvůli podobným prohřeškům šest pekáren a tři provozy, kde byla pekařská výroba významnou součástí. Mezi nedávné případy patří například Alrichovo pekařství v Unhošti na Kladensku či Bake shop Praha v Kozí ulici.
Kopřiva upozornil, že pekárenské provozy jsou v tomto ohledu rizikové kvůli skladování mouky, která je oblíbenou potravou hmyzích škůdců i hlodavců.
Zdroj: ČTK