• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Černý bez je nejen léčivý prostředek, hojně se využívá i v kuchyni

    18.6.2020
    Jiřina Pouzarová

    „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ říkávaly naše babičky. Jak by také ne, vždyť s jeho pomocí léčily vysoké horečky, potíže při nemocech dýchacích cest i revmatické bolesti.

    Odvar z květů černého bezu se používal jako osvědčený prostředek na kašel a k výplachům ústní dutiny. Šťáva z jeho plodů zmírňuje bolesti při migréně a má projímavé účinky.

    Zkrátka černý bez má použití nejen jako léčivý prostředek na mnoho neduhů, ale je také hojně využíván v kuchyni. Z bezinek se vyrábí šťáva nebo marmeláda, květy můžeme namáčet do těsta a připravit tak originální zákusek. Vyzkoušejte některý z následujících receptů.

    Čerstvé bylinky jsou nejchutnější. Založte si na zahradě bylinkový záhon

    Z květů černého bezu připravíme

    Limonáda z květů černého bezu

    12 květů černého bezu, 4,5 litru vody, 700 g cukru, šťáva z jednoho citronu a dvě polévkové lžíce jablečného moštu nebo vinného octa

    Květy nasbírejte za suchého slunečného počasí, aby byly pěkně rozvité. Vodu přiveďte k varu. Do čisté nádoby (např. pětilitrové sklenice od okurek) dejte cukr, zalijte ho horkou vodou a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté, co voda trochu vychladne, do ní přidejte šťávu z citronu, bezinkové květy a mošt nebo ocet. Nádobu přikryjte čistým plátýnkem a nechte 24 hodin louhovat. Vzniklou směs přeceďte a naplňte do lahví, které nechte alespoň 14 dní v klidu (např. v chladném sklepě). Limonádu podávejte chlazenou a můžete do ní přidat pár kostek ledu.

    Bazalka, královna jednoletých bylinek

    Kosmatice

    bezové květy, vajíčko, polévková lžíce mouky, 2 lžíce mléka, špetka soli

    Z vajíčka, mouky, mléka a soli připravíme těstíčko. Natrhané a oprané květy do těstíčka namáčíme a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme na sladko s marmeládou nebo naslano s bramborem, tatarkou a zeleninovým salátem.

    Z plodu můžeme připravit

    Bezinkový likér

    2 kg bobulí černého bezu, 1 kg cukru krystal, 2 vanilkové cukry, 0,5 – 0,7 l kořalky, 3 – 4 lžičky zrnkové kávy

    Bezové bobule uvaříme s půl litrem vody deset minut. Necháme vychladnout a studené propasírujeme přes pláténko nebo hustý cedník. Vznikne šťáva, kterou vaříme s 1 kg cukru asi 10 minut. Mezitím spaříme 3 – 4 lžičky zrnkové kávy, které také vychladíme a scezené přilijeme k sirupu. Nakonec přidáme kořalku a vanilkový cukr. Plníme do vydezinfikovaných lahví a uložíme do chladna.

    FOTO: Černý bez v kuchyni

    Černý bez v kuchyni - černý bez, sirup, limonáda, pití, limetkaČerný bez v kuchyni - sirup, černý bez, bezinkyČerný bez v kuchyni - černý bez, kosmatice, plackyČerný bez v kuchyni - sirup, šťáva, černý bezČerný bez v kuchyni - černý bez, květina, bylina
    Další fotky
    Černý bez v kuchyni - černý bez, bylina

    Bezinkové pyré

    2 šálky bezinek, šálek rozdrcených švestek, šálek kousků hrušky, šálek nakrájených jablek, 20 g másla, lžíce mouky

    Bezinky a rozčtvrcené ovoce povaříme v litru vody, až bude vše měkké. V hrnci rozpustíme 20 g másla, opražíme na něm lžíci mouky a přidáme k uvařené ovocné směsi. Vše dochutíme cukrem, rozdělíme do pohárů a podáváme jako zdravý moučník.



    Nepřehlédněte