Energetická poradna: Jak ušetřit při vaření na plynu

10.1.2022
Jiří Junek

Vaření na zemním plynu je dlouhodobě oblíbené a nabízí řadu nesporných výhod. Vaření je rychlé, stačí zapnout hořák a přizpůsobit intenzitu plamene. Dobrá regulovatelnost hořáků bez prodlev zajišťuje úsporný provoz. Víte, že při vaření mohou vznikat zbytečné ztráty? Uvádíme několik tipů, které ušetří vaši kapsu.

Malá plotna = malá spotřeba

Velikost hrnce uzpůsobte jeho obsahu. Čím menší plotýnku na vaření zvolíte, tím méně plynu spotřebujete. Vaření sice bude trvat o chvíli déle než na větší plotýnce, ale plameny vám nebudou ničit hrnec zvenčí, a ještě navíc budete odměněni menší spotřebou plynu.

Hrnec padne jako ulitý

Jistě máte doma hrnce různých velikostí. I plotýnky sporáku jsou jim uzpůsobeny. Volte tedy velikost hořáku úměrně k velikosti hrnce. Dejte si pozor také na to, abyste nenechávali hořák „běžet“ tzv. na prázdno.

Pokličky nejsou na ozdobu

Na každý hrnec pasuje poklička a při vaření je dobré jí používat. Díky pokličce se v hrnci kumuluje vysoká teplota, proto je s ní vaření rychlejší. Správně přiléhající poklička na hrnci navíc znamená až 4x úspornější provoz ve srovnání s nezakrytým hrncem.

Nepoužívejte větší množství vody, než skutečně potřebujete

Logicky lze odvodit, že pokud např. ohříváte celý litr vody, ale následně využijete jen půl litru, polovina energie využitá k ohřevu byla spotře­bována zbytečně.

 

„Využití zemního plynu k vaření je dlouhodobě velmi oblíbené. Ostatně, již staří Číňané v době asi 1000 let před. n.l. zemní plyn těžili a rozváděli bambusovým potrubím do svých příbytků, kde si s jeho pomocí připravovali své pokrmy. Osobně na plynu vařím celý život, vařím na něm rád a roz­hodně bych neměnil. Končí-li vašemu plyno­vému sporáku životnost a jste-li zákazníkem Pražské plynárenské, můžete se na ní s důvěrou obrátit a ona Vám, ve spolupráci s partne­ry, s výměnou pomůže“.

Mgr. Miroslav Vránek
Tiskový mluvčí Pražské plynárenské, a. s.

 


Témata:

Nepřehlédněte