• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Grilování je umění. Praktické rady, jak správně a zdravě používat zahradního pomocníka

    Teplé letní večery jsou jako stvořené na grilování a rožnění venku v zahradě. Abyste si grilování užili v pohodě, je nutné se nejdříve postarat o technickou stránku grilu.

    Potřebná zařízení se dají bez problémů koupit, případně zkonstruovat svépomocí. V zásadě je lze rozdělit na zahradní krby s grilem (ty můžete koupit v obchodech jako polotovar, který si snadno poskládáte sami) a na grily jednoúčelové, u nichž se jako palivo používá dřevěné uhlí, plyn nebo elektrický proud. Dřevěné uhlí má vysokou výhřevnost a neprodukuje zápach ani kouř. Je proto ideálním zdrojem tepla do grilů levných i těch náročnějších, kde se používá pro grilování přímé i nepřímé.

    Při grilování „přímém“ se dřevěné uhlí rozprostře po celé ploše topeniště a zapálí se pevným nebo kapalným podpalovačem. Aby se rychle rozžhavilo po celé ploše, vyplatí se k němu přivést proud vzduchu – například měchem. Pro rychlé roztopení se osvědčila horkovzdušná pistole, která navíc vysuší i navlhlé uhlí. Teprve když celá plocha grilu žhne stejnoměrně a neobjevují se na ní plameny, umístěte do vhodné výšky rošt s připravenými plátky masa či ryb. Aby tuk a šťáva z masa nekapaly na uhlíky, využijte perforované hliníkové tácky na jedno použití. Tzv. nepřímé grilování je možné pouze u grilů s víkem. Dřevěné uhlí se však zpravidla klade jen po obvodu topeniště, doprostřed se vkládá pod rošt miska, do které skapává tuk. Při grilování musí být poklop uzavřený.

    Jezírko je okrasou zahrady. Místo odpočinku a klidu

    Rady

    Před zahradním krbem či grilem by měl být dostatek místa, nejlépe se zpevněným povrchem, vytvořte si také dostatek odkládacích ploch kolem.

    Gril na dřevěné uhlí nedávejte na větrné místo, kouř by zároveň neměl znečišťovat zdi vašeho či sousedova domu. Vítr může také odvát žhavé uhlíky na suchou trávu a způsobit požár, mimoto lehký popel dokáže znepříjemnit požitek z grilovaných potravin.

    Grily, které jsou svařené z plechu, je třeba nechat pár hodit „zahořet“, jinak zápach vypalující se barvy pronikne do grilovaných pokrmů.

    Nejlepší dipy ke grilovanému masu. Máme pro vás recept

    Dřevěné uhlí kupujte zásadně kvalitnější, nejlevnější bývá rozdrobené. Skladujte je v suchu. Původní papírový pytel raději vsuňte do pevnějšího plastového, aby uhlí nenavlhlo.

    Při grilování nesmí tuk kapat do topeniště, vznikaly by jak nežádoucí „připálené“ aroma, tak zdraví nebezpečné karcinogenní látky.

    Protože nářadí ke krbu bývá někdy vyrobené z chromované oceli (chrom se časem začne odlupovat), pořiďte si raději náčiní z oceli nerezové. Nejste-li si jisti, z čeho vybrané nářadí je, vezměte s sebou do obchodu magnet, nerez jej nepřitahuje.

    Není salát jako salát. Které druhy jsou u nás oblíbené



    Nepřehlédněte
    12.2.2025
    Zprávy

    Dáda padá!