1) Darujte houby s octem
Postup: Houby omyjte a nakrájejte. Povařte v mírně osolené a octem okyselené vodě. Pak vodu slijte a houby nechte vychladnout. Kousky naskládejte do sklenic a mezitím připravte nálev. Budete potřebovat 1 díl vody a 1 díl octa (přesné množství odměřte podle toho, kolik máte hub), sůl, pepř, bobkový list, nové koření a zrníčka hořčice. To vše povařte a dále jsou dvě možnosti. Za prvé houby zalít vychladlým nálevem a sklenice poté zavařit NEBO je zalít horkým nálevem, pevně utěsnit sklenice víky a obrátit dnem vzhůru dokud nevychladnou. Vždy zalijte houby tak, aby nevyčnívaly nad hladinu a nekazily se.
Kyselé houbičky jsou skvělou pochoutkou, vkusným dárkem a vydrží při správné přípravě a skladování velmi dlouho. Můžete je darovat v pěkné sklenici jen tak nebo třeba jako součást dárkového koše, plného dobrot.
2) Sušené v dárkové sklenici
Postup: Houby můžete usušit několika způsoby. Se sušičkou máte vyhráno. Čisté a nakrájené houby stačí nakrájet na tenké plátky a nastavit potřebný režim. Stejně tak můžete sušit v troubě horkovzduchem. Nejdéle bude trvat sušení venku na slunci nebo v domácích podmínkách, houby budete navíc muset několikrát obracet a kontrolovat, měly by mít dostatek proudícího vzduchu ze všech stran, jinak mohou začít plesnivět.
Sušené houbičky nasypte do pěkné sklenice a zavřete. Pokud se po pár hodinách stěny sklenice zapaří, budete muset sušit znovu. Hotový dárek můžete ozdobit třeba kouskem látkového ubrousku uvázaného kolem víka, přivázanou sušenou větvičkou nebo dalšími ozdobami. Originální bude také sklenice se štítkem obsahujícím recept na bramboračku nebo jinou houbovou dobrotu.
3) Chutný houbový dip
Postup: Omyté houby pokrájejte a duste v malém množství vody. Podušené kousky rozmixujte se solí, kmínem, pepřem a dalším kořením podle chuti. Skvěle se hodí také česnek nebo čerstvé bylinky. Hotovou směs prudce povařte s vodou, aby měla konzistenci jako hustý sirup. Vroucí dip nalijte do malých skleniček, předem vypláchnutých horkou vodou, uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Houbový dip vydrží i několik měsíců. Je vhodný do polévek, omáček, k masu nebo zelenině.