I v zimě rostou houby! Najít můžete hlívu ústřičnou nebo jidášovo ucho

3.1.2018
Šárkos
Další fotky

Hlíva ústřičná

Roste na kmenech listnatých stromů, kde ji také najdeme. Houba se dá všestranně využít, má nasládlou chuť. Její plodnice připomínají ústřice. Jezení hlívy příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím. Navíc zvyšuje tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má účinky proti zánětlivým, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům nebo při léčení popálenin.

FOTO: Zimní houby můžete sbírat i teď

Zimní houby můžete sbírat i teď - Jidášovo ucho houbyZimní houby můžete sbírat i teď - Jidášovo ucho houbyZimní houby můžete sbírat i teď - Jidášovo ucho houbyZimní houby můžete sbírat i teď - Hlíva houbyZimní houby můžete sbírat i teď - Hlíva houby
Další fotky
Zimní houby můžete sbírat i teď - Pařezník PozdníZimní houby můžete sbírat i teď - Pařezník Pozdní1Zimní houby můžete sbírat i teď - Penízovka SametonoháZimní houby můžete sbírat i teď - Penízovka Sametonohá1

Skvělá je jako přídavek do už hotových jídel, ale dá se i naložit do octa nebo usušit. Hodí se do polévky i omáčky, chutná je i konzervovaná v nálevu. Běžně se jí pouze klobouky hub, tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na houbový prášek, který se pak používá jako houbové koření. V Rusku je oblíbená zkvašená jako kysané zelí.

Penízovka sametonohá

Roste zpravidla v trsech na kmenech tlejících, ale i živých listnatých stromů. Klobouk má medově zbarvený do oranžova. Je odolná a vydrží i teploty až do mínus deseti pod nulou. Houbu můžeme často najít i pod sněhem. Má příjemnou houbovou vůni a chuť, která vynikne hlavně v polévkách.

Poslední výzva pro houbaře! Pět nejlepších míst na houbaření v Praze

Jidášovo ucho (boltcovitka)

Roste hojně a prakticky celý rok na mrtvých kmenech bezu a akátu. Najít ho ale můžeme i na jiných typech listnáčů. Barva houby je v závislosti na počasí a podmínkách světle až tmavě hnědá, někdy s načervenalými odstíny, po usušení pak černá. Dává se hlavně do asijských jídel, výborné je i do salátů, polévek a houbových směsí. Hodí se i do rizota.

Houba se dříve používala při zánětech očí a krku, později se z ní dělaly krémy proti vráskám. Užívá se i k léčení hemeroidů, při problémech se zažíváním a bolestech břicha. Láty v houbě pomáhají redukovat vysoký krevní tlak, čistí krev a slouží jako prevenci proti kornatění cév, trombóze a infarktu. Předepisuje se také jako stimulant imunity lidského těla, je to tedy prevence proti nemocem.

Čtvrtou obětí vichřice je houbař z Benešovska

Pařezník pozdní

Pařezník pozdní najdeme vzácně na odumřelých kmenech olší, buků, vrb a javorů na vlhčích místech. Má zajímavou chuť a lze ho využít podobně jako hlívu ústřičnou. Dobrý je naložený v octě nebo připravený jako čína, vhodný je i do směsí nebo do guláše.



Nepřehlédněte