Hlíva ústřičná
Roste na kmenech listnatých stromů, kde ji také najdeme. Houba se dá všestranně využít, má nasládlou chuť. Její plodnice připomínají ústřice. Jezení hlívy příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím. Navíc zvyšuje tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má účinky proti zánětlivým, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům nebo při léčení popálenin.
Skvělá je jako přídavek do už hotových jídel, ale dá se i naložit do octa nebo usušit. Hodí se do polévky i omáčky, chutná je i konzervovaná v nálevu. Běžně se jí pouze klobouky hub, tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na houbový prášek, který se pak používá jako houbové koření. V Rusku je oblíbená zkvašená jako kysané zelí.
Penízovka sametonohá
Roste zpravidla v trsech na kmenech tlejících, ale i živých listnatých stromů. Klobouk má medově zbarvený do oranžova. Je odolná a vydrží i teploty až do mínus deseti pod nulou. Houbu můžeme často najít i pod sněhem. Má příjemnou houbovou vůni a chuť, která vynikne hlavně v polévkách.
Jidášovo ucho (boltcovitka)
Roste hojně a prakticky celý rok na mrtvých kmenech bezu a akátu. Najít ho ale můžeme i na jiných typech listnáčů. Barva houby je v závislosti na počasí a podmínkách světle až tmavě hnědá, někdy s načervenalými odstíny, po usušení pak černá. Dává se hlavně do asijských jídel, výborné je i do salátů, polévek a houbových směsí. Hodí se i do rizota.
Houba se dříve používala při zánětech očí a krku, později se z ní dělaly krémy proti vráskám. Užívá se i k léčení hemeroidů, při problémech se zažíváním a bolestech břicha. Láty v houbě pomáhají redukovat vysoký krevní tlak, čistí krev a slouží jako prevenci proti kornatění cév, trombóze a infarktu. Předepisuje se také jako stimulant imunity lidského těla, je to tedy prevence proti nemocem.
Pařezník pozdní
Pařezník pozdní najdeme vzácně na odumřelých kmenech olší, buků, vrb a javorů na vlhčích místech. Má zajímavou chuť a lze ho využít podobně jako hlívu ústřičnou. Dobrý je naložený v octě nebo připravený jako čína, vhodný je i do směsí nebo do guláše.