Jak se v létě osvěžit? Zkuste výborné domácí limonády!

4.8.2022
Doris Drienová

Není nad to, si v horkém letním dni vychutnat sklenici vychlazené limonády venku na sluníčku. Připravte si domácí ledové čaje a limonády, které si zaručeně zamiluje celá rodina.

Malinová limonáda

Je potřeba:

250 g mražených malin

100 g třtinového cukru

hrst čerstvých mátových listů

2 litry sodovky

Na dozdobení: čerstvé maliny, mátové listy, led

Postup:

Maliny spolu s nasekanou mátou vložte do kastrůlku, přidejte cukr a trochu podlijte vodou. Vše vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a maliny zcela nerozvaří.

Následně obsah hrnce rozmixujte do hladké konzistence. Vzniklou kaši přepasírujte přes síto (doporučuji víckrát), abyste se zbavili alespoň části peciček.

Hotový sirup dejte vychladit do lednice. Následně ho zalijte sodovkou, promíchejte a můžete podávat. Do každé sklenice dejte led, čerstvé maliny, mátu a zalijte domácí malinovkou.

Tip: Zkuste do malinového sirupu přidat i citronovou šťávu.

Neklepejte na melouny! Existují lepší způsoby, jak poznat jejich zralost

 

Okurkovo melounová limonáda

Je potřeba:

1 šťavnatá limeta

4 citrony

150 g bílého cukru

800 g melounu bez pecek

1 větší salátová okurka

¼ čajové lžičky zázvoru

1/2 litru vody

Na ozdobu: čerstvá máta, led

Postup:

Do velké mísy nasypejte cukr a přidejte šťávu z limety a citronů. Vše šlehejte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Do mixéru vložte 600 g melounu, ¼ okurky, zázvor a vodu. Vše pořádně rozmixujte.

Do džbánu nakrájejte zbylý meloun na kostky, zbytek okurky a přidejte i lístky máty. Melounovo okurkovou směs proceďte přes síto do džbánu, abyste se zbavili přebytečné dužiny a nechte vychladit v lednici.

Podávejte s ledem a lístky máty na ozdobu.

Tip: Přidejte do sklenice s limonádou trochu vodky a skvělý, osvěžující drink je na světě.

 

Rychlá borůvková limonáda

Je potřeba:

2 hrnky borůvek

200 g cukru krystal

150 ml citronové šťávy

1 litr vody

Postup:

Do mixéru vložte všechny ingredience a mixujte dohladka.

Vzniklou borůvkovou šťávu přepasírujte přes síto, abyste se zbavili přebytečných slupek.

Hotovou limonádu vychlaďte a podávejte s ledem.

Tip: Vyzkoušejte zbytek limonády použít na výrobu domácích nanuků. Stačí tekutinu nalít do tvořítek a počkat, než nanuk zcela zmrzne.

 

Matcha Ice tea

Je potřeba:

6 g čaje matcha

1 citron

1 limeta

polévková lžíce medu

1 litr vody

Na ozdobu: lístky meduňky nebo máty, led

Postup:

Do velké uzavíratelné nádoby (například PET lahev) nalijte teplou vodu a přidejte i matchu, med, šťávu z citronu a limetky. Nádobu uzavřete a všechny ingredience v ní pořádně protřepejte, aby se med a matcha zcela rozpustily.

Čaj nechte vychladit v lednici a podávejte s ledem a lístky čerstvé meduňky či máty.

Víte že…? Matcha tea byste neměli míchat kovovou lžičkou! Kov totiž může narušit pozitivní účinky zeleného čaje. Benefitem matcha tea jsou antioxidanty, které mají vlastnost vázat na sebe těžké kovy a vylučovat je z těla pryč. Pokud mícháte matcha tea kovovou lžičkou, může ale vlivem této vlastnosti dojít k uvolňování kovu do nápoje.

Milujete lesní ovoce? Pozor na tasemnici

 

Broskvový ledový čaj

Je potřeba:

4 velké šťavnaté broskve

300 g třtinového cukru

3,5 litry vody

6 sáčků černého čaje

citronová šťáva podle chuti

Na dozdobení: plátky citronu, led

Postup:

Broskve omyjte, rozkrojte a vyndejte pecky. Následně je nakrájejte na menší kousky.

Broskve dejte do kastrůlku, přidejte cukr a ½ litru vody. Přiveďte k varu a pod pokličkou nechte na středním plameni probublávat 20–30 minut, dokud se cukr nerozpustí a broskve zcela nerozvaří.

Mezitím uvařte litr vody, vložte čajové sáčky a nechte vylouhovat.

Vzniklý broskvový sirup přepasírujte přes síto a smíchejte s čajem. Následně dolévejte vodu, ochutnávejte, případně dolaďte citronovou šťávou.

Hotový čaj nechte pořádně vychladit v lednici a podávejte s ledem a plátky citronu.

Zdroj: Terezie Guha, Innspirace



Nepřehlédněte