Neklepejte na melouny! Existují lepší způsoby, jak poznat jejich zralost

1.7.2022
Věra

Scéna, která se v obchodech opakuje v létě takřka pořád. Zákazník přichází k bedně s melouny a bere jeden po druhém do ruky. Meloun pak začne různě poplácávat a oťukávat, až jej nakonec nějaký zvuk přesvědčí a dotyčný meloun putuje do košíku. Na výběr melounu klepáním jsou někteří jejich milovníci takřka ochotni přísahat. Jestli je meloun zralý, ale přesvědčivěji napoví jiné znaky.

Na velikosti a tvaru záleží

Koupit obří meloun v domnění, že bude nejzralejší a nejsladší, se obvykle nevyplatí. Naopak čím je meloun větší, tím více času potřebuje k tomu, aby uzrál. Na velkých plantážích k tomu ale často nejsou podmínky. Proto sáhněte raději po středním melounu, ideálně pěti až sedmi kilovém.
Hledejte také symetrický tvar, kulatý nebo oválný bez vypouklin nebo prohlubní a prasklin. Ty značí, že byl meloun vystaven nadměrnému působení slunce a vody. Slupka melounu by měla být pevná, v opačném případě nechte meloun raději v obchodě. Měkká slupka značí nahnilý meloun.

Potěžkat

Čím těžší meloun bude, tím více bude obsahovat vody, a tedy bude šťavnatější. Pokud se nebudete moci rozhodnout mezi dvěma podobně velkými melouny, vezměte ten těžší. Tuto metodu můžete vyzkoušet i u jiných druhů ovoce a zeleniny.

Barva napoví

Vodní meloun by měl mít matnou tmavě zelenou barvu se světlými nebo tmavými pruhy v závislosti na odrůdě. Pokud se meloun leskne, je obvykle nedozrálý. Žlutější pásy na zelené kůře jsou naopak žádoucí, stejně tak jako plocha, na které meloun ležel. Pokud je bílá nebo není patrná vůbec, meloun byl utržen příliš brzy. Čím žlutější tato plocha je, tím zralejší meloun si odnesete z obchodu. Takové ovoce totiž mělo dostatek času na poli dozrát.

Stonek

Pokud budou mít melouny stonky, můžete zralý meloun poznat i podle nich. Ty se zelenými jsou nezralé. Vyberte si raději kousky s vysušeným nebo nažloutlým stonkem, případně místo stonku může být malá prohlubeň – takový bude sladký.

Jak se to má s klepáním?

Poklepávání na meloun je nejméně vypovídající. Vytříbení této techniky totiž vyžaduje mnoho let praxe a pokusů i omylů. Podle pěstitelů má každá odrůda a velikost jiný ideální zvuk. Když je zvuk příliš dutý, dokazuje to, že meloun přezrál. Naopak příliš zvučný tón říká, že meloun nestačil dozrát.


Nepřehlédněte