Bez košíku na houby nechoďte
Může se to opakovat snad tisíckrát a vždycky se najde někdo, kdo vejde do lesa, uvidí houbu, vytáhne igelitovou tašku a naplní ji až k prasknutí. Jestli jsou obsahem tašky babky, přinese domů jen zapařenou houbovou kaši. Ale ani pevnějším plodnicím nedělá pobyt v igelitu dobře. Rychle se v nich množí mikroorganismy a jedlá houby se tak stává původcem nepříjemných žaludečních a střevních potíží. Že s sebou košík nemáte? Než začít sbírat do igelitky, raději se pro něj vraťte nebo alespoň pro papírovou tašku. Nezapomeňte také nožík – rybičku k očištění hub a kvalitní repelent. Můžete se vybavit také kvalitním atlasem hub.
Co neznáte, nesbírejte
Základní pravidlo houbaře je „sbírám jen to, co znám“. Jestliže si nejste jisti, zda se jedná o jedlé houby, neznámé houby vyfoťte v jejich přirozeném prostředí a jako vzorek vezměte dvě neořezané plodnice – jednu mladší, druhou „dospělou“. S těmi pak zajděte za zkušeným houbařem nebo do mykologické poradny. Když je vás víc, můžete jít do lesa se dvěma košíky – do jednoho dávejte houby k tepelnému zpracování, do druhého případné vzorky ke zkoumání.
Houby nikdy neřežte
Nikdy houby neřežte nožíkem! Zbytek houby totiž hnije v půdě a zničíte podhoubí pro další růst. Houbu, kterou chcete sebrat, opatrně krouživým pohybem vykruťte z podhoubí včetně hlízy (kdo neví, to je ta část houby v zemi).
Co je ale nesmírně důležité: snažte se při sběru co nejméně poškodit podhoubí. To se děje nejen hrubým vytržením plodnice z půdy, ale i zuřivým prohledáváním nejbližšího okolí, jestli houba někde nemá „bratříčka“. Dupáním a rozrýváním poškodíte podhoubí nejvíce.
Lidé často nepohrdnou ani houbami, které jsou již za zenitem své životnosti. Neváhejte plodnice ještě v lese rozkrojit, abyste se zbytečně nevláčeli s červivými houbami. Zkontrolujte, zda plodnice není rozmáčená či dokonce zčásti plesnivá. I celkové očištění hub je vhodné udělat hned v lese.
A jak houby zpracovat?
Když jste si konečně jisti, že jste nasbírali jedlé houby, je na čase je zpracovat. Nejdříve oddělte hlavičku od klobouku a potom rozřízněte jak klobouk, tak třeň. Pokud je houba bílá, je v pořádku, pokud vidíte tečky, je červivá. Někdy může být červivá pouze část houby. Ty červivé potom vyhoďte, stejně tak případné slimáky. Houby bez červů očistěte, z vnější strany oloupejte nožičku a klobouk jen očistěte. Pak už pokrájejte a připravte podle receptu nebo houby usušte.
A ještě rada na závěr: Před sušením houby neoplachujte, protože by se v nich zvýšila vlhkost a pravděpodobnost vzniku plísně.