• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Ideální letní oběd. Není nad polévku

    Další fotky

    Před padesáti, šedesáti lety tvořila polévka základ stravy. I v hospodách se tehdy vařily svačinové polévky, na něž chodili dělníci z okolí. Dnes mnohé děti ve školních jídelnách polévku vynechávají. Snad mají špatný příklad z rodin. Jak praví přísloví, polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt. Nabízíme vám několik receptů na netradiční polévky, které mohou nahradit i celý oběd.

    Letní zeleninová

    500 g rajčat, 1 větší nebo 2 menší cukety, 4 středně velké brambory, 2 středně velké mrkve, 1 cibule, zeleninový bujon, libeček, sůl, kelímek zakysané smetany

    Rajčata zbavíme slupek (pod stopkou je nakrojíme do kříže a na pár minut vložíme do vroucí vody, pak půjdou snadno oloupat). Nakrájíme je na drobné kousky, stejně tak cuketu. Obojí vložíme do vroucí vody, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, oloupané brambory nakrájené na kostky. Cibuli oloupáme, nakrájíme nadrobno a přidáme k zelenině. Vhodíme zeleninový bujon, osolíme a vaříme do změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem a okořeníme libečkem. Na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany. V horkých letních dnech polévka jako oběd bohatě postačí.

    Letní bramborové saláty. Jsou svěží díky čerstvé zelenině

    Sýrová polévka

    2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 150 – 200 g anglické slaniny, 150 – 200 g Nivy (nebo jiného sýra se zelenou plísní), lžička lisovaného česneku, 1 kelímek zakysané smetany, sůl, pepř, 1 kostka masoxu, petrželka nebo pažitka na zdobení

    Z tuku a mouky připravíme jemně dozlatova osmaženou jíšku, zalijeme 2 litry vody, přidáme jemně nakrájenou slaninu, na kostky nakrájený sýr a masox. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut. Osolíme, přidáme česnek a ještě 5 minut povaříme. Do horké polévky přidáme zakysanou smetanu a ponorným mixérem rozmixujeme do pěny. Na talíři dozdobíme petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s houskou nebo rohlíkem.

    Tymiánová polévka

    100 g libové anglické slaniny vcelku (nenahrazovat uzeninou), 1 pórek, 100 g žampionů (v létě jakékoliv čerstvé houby), 4 brambory, mokka lžička bílého pepře, polévková lžíce tymiánu, v létě přidáme sekaný čerstvý, zakysaná smetana, olej na pánev

    Jedeme na chalupu, kde vaříme v kalupu

    Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak brambory, žampiony nakrájíme na plátky a pórek nadrobno. Vše orestujeme na pánvi. Orestovanou směs dáme do hrnce s vodou, osolíme a po 20 minutách varu (až brambory změknou), přidáme kelímek zakysané smetany, do které vmícháme lžíci hladké mouky. Okořeníme lžící tymiánu, který nesmí být „přebit“ jinou chutí. Zvláště po chvíli „proležení“ je polévka moc dobrá.

    Italská zeleninová

    250 g bílých fazolí, olej, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 plátky slaniny, 4 rajčata, hovězí vývar, 2 dl červeného vína, mrkev, 2 brambory, celer, rajčatový protlak, mladá cuketa, hrst zelených fazolek, těstoviny, strouhaný čedar, parmazán, sůl, pepř, petrželka

    Fazole namočíme do vody a uvaříme. Na oleji osmahneme cibuli, česnek a slaninu, zalijeme vývarem, přidáme fazole, rajčata, víno, poté mrkev, brambory, celer a protlak. Nakonec cuketu, fazolky, těstoviny a čedar. Povaříme ještě 10 – 15 minut. Ozdobíme plátky parmazánu.

    FOTO: Polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt

    Polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt - polevka rajcataPolévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt - polevka hrachPolévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt - polevka bramboraPolévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt - polevka dynePolévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt - polevka
    Další fotky
    Polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt - polevka brokolice porekPolévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt - polevka rajče rajčata


    Nepřehlédněte