mapa regionů
zavřít mapu

Bramborový salát nepatří jen ke štědrovečerní tabuli. Na jeho odlehčených verzích si můžete pochutnat i v horkých letních dnech.
Bramborový salát v českém pojetí je poněkud vzdálen bramborovým salátům ve zbytku Evropy. Bramborové saláty oblíbené u našich sousedů neobsahují majonézu ani další velké množství přísad u nás obvyklých.
Nabízíme vám dvě německé verze bramborového salátu vhodné na léto. Jsou svěží díky čerstvé zelenině.
750 g brambor salátového typu, 1 cibule, 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 4 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce oleje (slunečnicového nebo řepkového), lžička cukru, 1/4 lžičky soli, mletý pepř, salátová okurka, snítka kopru
Brambory uvařte ve slupce tak, aby byly měkké, ale nerozpadaly se. Zalijte je studenou vodou a nechte 5 minut stát. Potom je slijte a oloupejte. Kráječem na vajíčka brambory naplátkujte a vsypte do mísy. Přidejte cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Vývar ohřejte, smíchejte s octem, solí, cukrem, pepřem, olejem a přelijte přes brambory s cibulí. Vařečkou šetrně promíchejte, aby se plátky brambor příliš nepolámaly, ale zároveň aby se škrob z brambor smísil se zálivkou a salát mírně zhoustl. Salátovou okurku oloupejte (velmi mladou okurku můžete ponechat se slupkou) a nakrájejte na tenká kolečka. Kopr nasekejte. Obojí přidejte k bramborám, ještě jednou vařečkou šetrně promíchejte a salát podávejte vlažný.
750 g brambor salátového typu, 1 cibule, 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 4 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce oleje (slunečnicového nebo řepkového), lžička cukru, ¼ lžičky soli, 2 lžičky ostré hořčice, ¼ lžičky mletého kmínu, mletý pepř, 1 svazek ředkviček, pažitka, fakultativně 2 vejce uvařená natvrdo
Základ salátu připravte stejně jako u výše uvedeného okurkového, pouze do zálivky přimíchejte navíc hořčici a mletý kmín. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky a zamíchejte k bramborám. Přidejte pažitku a případně plátky natvrdo uvařených vajec. Salát podávejte vlažný. S vejci poslouží tento salát jako samostatná lehká večeře, bez vajec je spíše přílohový.
1 kg salátových brambor, 100 ml olivového oleje, petržel, pepř, sůl, limetka, dijonská hořčice, případně česnek
Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé oloupejte a pokrájejte. Do teplých brambor vmíchejte najemno nakrájenou petrželku, hořčici, šťávu a olej a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi česnek, nakrájejte jej nadrobno a vmíchejte do salátu.
500 g salátových brambor, 200 g anglické slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce bílého jogurtu, svazek čerstvé máty, sůl, pepř
Brambory dobře omyjete a uvařte je ve slupce do měkka. Zchladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Plátky slaniny opečte na pánvi do křupava. Hotovou slaninu vyndejte na talíř a nechte vychladnout. Poté ji nalámejte na kousky. Olej prošlehejte s jogurtem a vlijte k bramborám. Vše osolte a opepřete, promíchejte s nasekanou mátou a slaninou a podávejte.