• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Slané koláče. Chutný oběd, večeře nebo svačina na výlet i pohoštění na party

    Slané koláče neboli quiche, původem z francouzské kuchyně, jsou oblíbené nejen ve své domovině. Chutný oběd i večeře, můžeme je připravit jako svačinu do práce či přibalit dětem do batohu jako oběd na školní výlet. Jídlo má zkrátka mnoho variant, se kterými se dá úspěšně experimentovat.

    Základem je korpus z křehkého těsta, stejně dobrá je i varianta z těsta listového. Náplň tvoří vejce, sýr a smetana, do které se přidávají další ingredience – šunka, zelenina, uzený losos či zkaramelizovaná cibule. Výhodou je, že koláč skvěle chutná teplý i studený a dobře se přenáší, a tak ho můžete připravit doma a donést na party či přibalit dětem do batohu jako oběd na školní výlet.

    Špenátový

    Těsto: 250 g polohrubé mouky, lžička Solamylu, 70 g Hery, 1 vejce, sůl, mouka na vál, tuk a mouka do formy

    Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, čerstvý špenát podle chuti, 2 stroužky česneku, 3-4 plátky šunka, 40 g parmazánu, sůl, pepř

    Mouku se Solamylem rozdrobte se změklou Herou a solí, přidejte vejce, asi 2 lžíce vody a vypracujte vláčné těsto. Zabalte je do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinou v lednici. Poté ho vyválejte na pomoučeném vále a vyložte jím koláčovou formu vymazanou máslem a vysypanou moukou. Nezapomeňte i na okraje. Těsto pokryjte pečicím papírem a zatižte suchým hrachem. Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Papír sejměte i s luštěninou, dno propíchejte a dejte ještě krátce zapéci. Špenát zalijte vařící vodou, sceďte a pokrájejte na malé kousky. Tvaroh rozmíchejte s vejci, solí, pepřem a utřeným česnekem. Nakonec vmíchejte okapaný špenát. Směs naplňte na koláč, posypte hrubě nasekaným parmazánem a zapečte.

    Teplé moučníky. Sladká pokušení

    Cibulový

    Těsto: 200 g hladké mouky, 100 g Hery, 1 žloutek, půl lžičky soli, máslo do formy

    Náplň: 350 g cibule nakrájené na kolečka, olej, 200 g šunka, 2 jarní cibulky, 2 vejce, 50 ml smetany, mletý bílý pepř, sůl

    V míse promněte mouku se změklou Herou, žloutkem a solí. Přidejte 2 lžíce studené vody a vypracujte vláčné těsto, které nechte v chladu alespoň 2 hodiny odležet. Pak těsto rozválejte na vále na kulatý plát a vyložte jím kulatou koláčovou formu lehce vymazanou máslem. Těsto do formy namačkejte po celé ploše a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Formu s těstem vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů, a když těsto začne růžovět, snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte do růžova. Cibuli poduste na rozehřátém oleji, osolte, opepřete a ještě vlažnou promíchejte s vejci, drobně nakrájenou šunkou a jarními cibulkami. Vmíchejte smetanu a podle chuti přisolte. Předpečený korpus naplňte směsí a koláč pečte ještě 25 minut při 150 stupních.

    Česnekový

    Těsto: 1,5 snídaňového hrnku hladké mouky, půl lžičky soli, 140 g Hery

    Náplň: 2 malé cukety, 5 rajčat, 5 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, lžička tymiánu, 100 g strouhaného sýra, sůl, pepř

    Rychlé, zdravé a hlavně domácí. Pomazánky zpestří jídelníček

    Z másla, mouky a soli umíchejte drobenku, do níž postupně zapracujte 4 lžíce studené vody. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici. Olej smíchejte s prolisovaným česnekem, tymiánem a směsí potřete předpečený korpus. Na ni nasypte strouhaný sýr, poklaďte jej plátky rajčat a cukety, potřete zbylým olejem, osolte a opepřete. Koláč dopečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut.

    Paprikový

    200 g polohrubé mouky, 1 žloutek 150 g másla, sůl, pepř, po 1 žluté, červené a zelené paprice, 1 lilek, 200 ml sladké smetany, 150 g měkkého tvarohu, 6 vajec, mletá paprika, pažitka

    Z mouky, másla, žloutku, soli a studené vody vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet. Lilek nakrájíme na kolečka a osolíme. Papriky zbavíme semeníků a nakrájíme je na nudličky. Připravíme si tvarohový krém: tvaroh smícháme se smetanou, rozšlehanými vejci, mletou paprikou, pepřem a solí. Odpočinuté těsto rozválíme, vyložíme jím vymaštěnou koláčovou formu a roztlačíme je i po stranách formy. Lilek vymačkáme, opláchneme studenou vodou a ještě jednou vymačkáme. Potom jej s proužky papriky rovnoměrně rozložíme na těsto. Na lilek a papriku rozetřeme tvarohový krém a koláč pečeme asi 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplý koláč posypeme nasekanou pažitkou a nakrájíme na stejnoměrné výseče.

    FOTO: Slané koláče

    Slané koláče - quicheSlané koláče - quicheSlané koláče - quicheSlané koláče - quicheSlané koláče - quiche
    Další fotky
    Slané koláče - quiche


    Nepřehlédněte
    19.6.2025
    Zprávy

    Reputačně mrzuté?

    11.6.2025
    Zprávy

    Gretu poslali domů!