Základem je korpus z křehkého těsta, stejně dobrá je i varianta z těsta listového. Náplň tvoří vejce, sýr a smetana, do které se přidávají další ingredience – šunka, zelenina, uzený losos či zkaramelizovaná cibule. Výhodou je, že koláč skvěle chutná teplý i studený a dobře se přenáší, a tak ho můžete připravit doma a donést na party či přibalit dětem do batohu jako oběd na školní výlet.
Špenátový
Těsto: 250 g polohrubé mouky, lžička Solamylu, 70 g Hery, 1 vejce, sůl, mouka na vál, tuk a mouka do formy
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, čerstvý špenát podle chuti, 2 stroužky česneku, 3-4 plátky šunka, 40 g parmazánu, sůl, pepř
Mouku se Solamylem rozdrobte se změklou Herou a solí, přidejte vejce, asi 2 lžíce vody a vypracujte vláčné těsto. Zabalte je do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinou v lednici. Poté ho vyválejte na pomoučeném vále a vyložte jím koláčovou formu vymazanou máslem a vysypanou moukou. Nezapomeňte i na okraje. Těsto pokryjte pečicím papírem a zatižte suchým hrachem. Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Papír sejměte i s luštěninou, dno propíchejte a dejte ještě krátce zapéci. Špenát zalijte vařící vodou, sceďte a pokrájejte na malé kousky. Tvaroh rozmíchejte s vejci, solí, pepřem a utřeným česnekem. Nakonec vmíchejte okapaný špenát. Směs naplňte na koláč, posypte hrubě nasekaným parmazánem a zapečte.
Cibulový
Těsto: 200 g hladké mouky, 100 g Hery, 1 žloutek, půl lžičky soli, máslo do formy
Náplň: 350 g cibule nakrájené na kolečka, olej, 200 g šunka, 2 jarní cibulky, 2 vejce, 50 ml smetany, mletý bílý pepř, sůl
V míse promněte mouku se změklou Herou, žloutkem a solí. Přidejte 2 lžíce studené vody a vypracujte vláčné těsto, které nechte v chladu alespoň 2 hodiny odležet. Pak těsto rozválejte na vále na kulatý plát a vyložte jím kulatou koláčovou formu lehce vymazanou máslem. Těsto do formy namačkejte po celé ploše a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Formu s těstem vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů, a když těsto začne růžovět, snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte do růžova. Cibuli poduste na rozehřátém oleji, osolte, opepřete a ještě vlažnou promíchejte s vejci, drobně nakrájenou šunkou a jarními cibulkami. Vmíchejte smetanu a podle chuti přisolte. Předpečený korpus naplňte směsí a koláč pečte ještě 25 minut při 150 stupních.
Česnekový
Těsto: 1,5 snídaňového hrnku hladké mouky, půl lžičky soli, 140 g Hery
Náplň: 2 malé cukety, 5 rajčat, 5 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, lžička tymiánu, 100 g strouhaného sýra, sůl, pepř
Z másla, mouky a soli umíchejte drobenku, do níž postupně zapracujte 4 lžíce studené vody. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici. Olej smíchejte s prolisovaným česnekem, tymiánem a směsí potřete předpečený korpus. Na ni nasypte strouhaný sýr, poklaďte jej plátky rajčat a cukety, potřete zbylým olejem, osolte a opepřete. Koláč dopečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut.
Paprikový
200 g polohrubé mouky, 1 žloutek 150 g másla, sůl, pepř, po 1 žluté, červené a zelené paprice, 1 lilek, 200 ml sladké smetany, 150 g měkkého tvarohu, 6 vajec, mletá paprika, pažitka
Z mouky, másla, žloutku, soli a studené vody vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet. Lilek nakrájíme na kolečka a osolíme. Papriky zbavíme semeníků a nakrájíme je na nudličky. Připravíme si tvarohový krém: tvaroh smícháme se smetanou, rozšlehanými vejci, mletou paprikou, pepřem a solí. Odpočinuté těsto rozválíme, vyložíme jím vymaštěnou koláčovou formu a roztlačíme je i po stranách formy. Lilek vymačkáme, opláchneme studenou vodou a ještě jednou vymačkáme. Potom jej s proužky papriky rovnoměrně rozložíme na těsto. Na lilek a papriku rozetřeme tvarohový krém a koláč pečeme asi 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplý koláč posypeme nasekanou pažitkou a nakrájíme na stejnoměrné výseče.