Pokud svým bližním připravíte takovou lahodnou krmi, budou vás dlouho velebit. Při takovémto vaření se důvtip nezaměřuje jen na chuť a vzhled, ale i na čas a způsob zpracování. TO je právě případ teplých moučníků. Je třeba připravovat je s láskou, jako to dělaly naše babičky, a přitom je možné popustit uzdu fantazii bez velikých nároků na čas.
Jemné omelety s ovocem
4 vejce, 40 g cukru, 1 lžíce mléka, 1 lžíce mouky, 40 g másla, jahody, kiwi, nektarinky, 4 lžíce koňaku, cukr na posypání
Kiwi oloupejte, nektarinky vypeckujte a společně s jahodami nakrájejte na úhledné kousky. Pokropte koňakem, promíchejte a nechte 30 minut marinovat. Žloutky rozšlehejte v mléce a přimíchejte a mouku a špetku soli. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zvolna přimíchejte cukr. Vše smíchejte. Na pánvi rozehřejte máslo, nalijte trochu těsta a na mírném ohni nechte trochu zatuhnout. Omelety naplňte marinovaným ovocem, přeložte a podle chuti pocukrujte.
Banánové suflé
3 měkčí banány, 2 lžičky citronové šťávy, 4 bílky, 25 g moučkového cukru
Zapékací misku lehce vymažte máslem. Oloupané a nakrájené banány pokapejte citronovou šťávou a rozmačkejte vidličkou. Z bílků ušlehejte sníh a po částech přidávejte moučkový cukr. Šlehejte tak dlouho, až se cukr rozpustí a sníh je tuhý. Zlehka ho vmíchejte do rozmačkaných banánů. Lžící naplňte zapékací misky. Pečte asi 15 minut, dokud porce nevyběhnout a nezhnědnou. Podávejte horké, pocukrované moučkovým cukrem.
Císařský trhanec a jablky
250 g mouky, sůl, 8 vajec, tři osminy litru mléka, 8 lžic cukru, 2 lžíce rumu, 50 g rozinek, 50 g strouhaných mandlí 80 g másla, čtvrt lžičky mleté skořice, 2 jablka, půl šálku calvadosu
Osolenou mouku dejte do misky, rozklepněte vejce, přidejte mléko a 2 lžíce cukru. Promíchejte od středu mouky směrem k okrajům. Následně přidejte strouhané a spařené a oloupané mandle a rozinky a těsto nechte asi 20 minut odpočinout. Na pánvi rozehřejte máslo a vlijte tolik řídkého těsta, aby dosáhlo až půldruhého centimetru tloušťky. Na velkém plameni pečte 3 minuty. Obraťte a pečte i na druhé straně. Dvěma vidličkami pak roztrhejte upečené těsto na kusy. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na kousky. Dejte do kastrolu a se 4 lžícemi cukru a calvadosem duste asi 5 minut. Na trhanec narovnejte kousky jablek a posypte cukrem a skořicí.
Lívance s ananasem
100 g mouky, špetka soli, půl šálku mléka, půl šálku vody, 5 lžic cukru, 3 vejce, 30 g másla, koktejlové třešně, kolečka konzervovaného ananasu, 4 lžíce jablečné marmelády
Z mouky, soli, mléka, vody, lžíce cukru a vajec umíchejte hustší tekuté těsto. Vmíchejte rozpuštěné máslo a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat. Na másle opečte tenké lívance. Na každý lívanec dejte kolečko ananasu a koktejlové třešně. Polijte rozehřátou jablečnou marmeládou a podle chuti posypte cukrem.