• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Kde se vzaly známé dorty. Schwarzwaldský, Esterházy, Dobošův nebo Charlotte

    18.8.2019
    Táňa Pikartová

    Dorty, které si dnes s chutí dávám v každé dobré cukrárně v kterémkoliv evropském městě, jsou specialitou, kterou obvykle vymysleli cukráři pro své panovníky.

    Schwarzwaldský dort

    Čokoládový dort s třešněmi a se šlehačkou a s pálenkou z třešní, prý poprvé připravil cukrář Josef Keller na začátku 20. století v Porýní. Schwarzwaldský, tedy z Černého lesa se jmenuje proto, že právě odtud pochází třešňová pálenka, která se do dortu v dost velkém množství přidává. Schwarzwaldský dort je tradičním dezertem našich sousedů, je atraktivní na pohled a velmi chutný.

    Dort Eszterházy

    Tvoří ho tenké pláty oříškového nebo mandlového těsta, mezi nimiž jsou vrstvy vanilkového krému, poprvé upekli budapešťští cukráři na počátku 20. století. Název dostal po Pavlu III. Antonu Eszterházym, diplomatu a státníkovi ve službách Habsburků a členovi jedné z nejvýznamnějších maďarských šlechtických rodin. Tento velmi sladký dort, rychle v Rakousku-Uhersku zdomácněl a dnes ho nabízí každá maďarská i rakouská cukrárna. Kromě toho, že je velmi lahodný, působí úžasně efektně, jeho boky jsou totiž obsypané sekanými ořechy a povrch je ozdobený fondánovou polevou zdobenou čokoládou.

    Populární Sacherův dort aneb Jak cukrářský učeň k hotelu přišel

    Dobošův dort

    Maďarské cukrárny mají ještě jeden trumf. Je to Dobošův dort, o kterém se říká, že je pro odvážné, pokud si ho chcete připravit doma, jednoduchý pro cukrářského profíka. Jeho receptura pochází z konce 19. století, kdy ho poprvé připravil cukrář József Dobos. Svůj recept dlouho tajil, ale při odchodu do důchodu ho v roce 1906 věnoval sdružení budapešťských cukrářů s podmínkou, že ho mohou využívat všichni jeho členové. A tak se také stalo.

    Dobošův dort se skládá z pěti až sedmi tenkých plátů piškotového těsta, přičemž se každý peče samostatně, potom se plní krémem a poslední vrstva se přelévá karamelem. Nejlepší cukráři promazávají Dobošův dort velmi tmavým krémem z kvalitní čokolády.

    Čokoládový zázrak. Jak připravit nejlepší mlsání

    Dort Charlotta

    Jen málokdo odolá chuti tohoto výjimečného dortu. S prstencem cukrářských piškotů s barevnou stuhou kolem nich, a smetanovou pěnou a čerstvým ovocem uvnitř, vypadá jako košík plný šťavnatého lesního ovoce.

    Ke svému názvu tato výjimečná sladkost přišla nejpravděpodobněji díky jménu manželky anglického krále Jiřího III. a zároveň švagrové ruského cara Alexandra. Jako první ho nejspíš připravil právě pro Charlottu Napoleonův kuchař Mario Antoine Carême.

     



    Nepřehlédněte