Ganache je v naší zemi známá převážně u profesionálních cukrářů a je typická právě pro francouzskou kuchyni. Ganache je zároveň velmi univerzální. Lze ji využít jako poleva na dort, krém nebo náplň do pralinek. Navíc jakmile vyzkoušíte základní verzi ganache, můžete zkusit experimentovat s dalšími varianty. Různé druhy ganache se liší hlavně podle typu čokolády, hustoty nebo dalších přidaných ingrediencí na dochucení.
Základem každé ganache je kvalitní čokoláda, máslo a smetana. Čokoláda by měla být skutečně z kakaových bobů. Pro dokonalou chuť se opravdu nevyplatí šetřit právě na čokoládě. Máslo by mělo obsahovat minimálně 82 % tuku, zatímco u smetany postačí pouze 33 % tuku.
Základní recept na ganache
- 450 g kvalitní hořké čokolády (70 %)
- 125 g másla
- 65 ml smetany ke šlehání (33 %)
Ganache budeme dělat ve vodní lázni, proto je třeba najít hrnec a k němu ohnivzdornou misku, která na něj dokonale padne. Pokud bude z hrnce unikat pára, může se dostat i do ganache a srazit ji. Do hrnce nalijeme trochu vody, která se nesmí dotýkat misky.
Kvalitní hořkou čokoládu si rozlámeme do misky na menší kousky a přidáme máslo. Tyto dvě suroviny necháme na nízkém plameni ve vodní lázni roztát. Nezapomínejte občas promíchat, aby se čokoláda nepřichytila. Jakmile se čokoláda s máslem rozpustí v jednu směs, odstavíme z plamene a misku sundáme z hrnce. Do této teplé směsi přilijeme smetanu a důkladně ji vmícháme. Poté stačí nechat ganache zchladit aspoň na 30 minut a můžeme s ní dále manipulovat.
Fantazii se meze nekladou
Jakmile ochutnáte svou první ganache, už nebudete chtít dělat své dorty jinak. Právě proto se ganache stala velmi univerzální a s jejími surovinami si lze vyhrát. Místo hořké čokolády můžete využít čokoládu mléčnou nebo bílou. Jelikož bílá i mléčná čokoláda jsou velmi sladké, přidává se k nim zakysaná smetana. Poměr sladkého a kyselého se krásně vyrovná a osvěží vaše chuťové buňky. Pokud jste naopak milovníkem sladkého, pak musíte zkusit bílou čokoládu s griliášem. Ganache je opravdu lahodná a zaslouží si víc prostoru během vašeho pečení.