Čokoláda je neskutečně zdravá. Už jeden čtvereček aktivuje mozek. Zakousněte se bez výčitek

29.6.2018
Soňa Brunnerová
Další fotky

Třešně jako malý zázrak. Jsou napěchované vitaminy a pomohou při hubnutí

Kvalitní čokoláda je hořká s 75 až 99% obsahem kakaa. Za den si dopřejte klidně 50 gramů kvalitní čokolády, více raději ne, protože je poměrně kalorická. Platí tu rovnice, že čím méně procent kakaa, tím více cukrů a nasycených tuků…

U veleslavínského nádraží se za císařepána vyráběly čokoládové doutníky. Nacisti místo nich chtěli vyrábět bomby

Co čokoláda umí?

  • Srazí krevní tlak a příznivě působí na srdce i cévy. Dokonce snižuje riziko infakrtu myokardu.
  • Zvýší prokrvení těla a snižuje srážlivost krve.
  • Obsahuje tzv. flavonoidy, což jsou antioxidanty. Ty ničí škodlivé látky v těle a omezí riziko vzniku zhoubných nádorů. Snižuje špatný cholesterol (LDL) a zvyšuje dobrý cholesterol (HDL)
  • Vyvolává aktivitu mozku a pomáhá zvýšit naši pozornost.
  • Pozitivně působí na naši a psychiku a zmírňuje pocity úzkosti.
  • Zažene pocit únavy, zvýšit bdělost a celkově stimuluje náš centrální nervový systém.

Milují plechovky od kakaa i krabičky bonboniér. Sběratelé čokoládových obalů se scházejí v Praze

Trocha té čokoládové historie

Čokoláda pochází ze střední Ameriky. Mayové a Aztékové už tisíc let před naším letopočtem konzumovali čokoládu v tekuté podobě. Archeologové objevili náčiní, kterým připravovali kakao i pohárky, ze kterých tyto staré civilizace nápoj z kakaových bobů popíjeli.

Kakaové boby dokonce sloužily jako platidlo v období od 7. do 16. století našeho letopočtu.

Zázračné kozí mléko pomůže v boji proti rakovině. A ještě po něm zhubnete

Dějiny čokolády, jak ji známe dnes, se začala psát na počátku šestnáctého století díky Španělu Hernánu Corsésovi. Původní nápoj mu nechutnal, ale osladil si ho a tak vznikla horká čokoláda. Až do devatenáctého století se konzumovala jen v tekutém stavu, než vznikla první mléčná čokoláda. Na pralinky si lidé počkali až do roku 1913.

FOTO: Historické čokoládové obaly

Historické čokoládové obaly - čokoládaHistorické čokoládové obaly - Sbírka Martina Mihála.Historické čokoládové obaly - Egyptská čokoláda BISCOMISR – Cairo  1991Historické čokoládové obaly - bgrporHistorické čokoládové obaly - Česká čokoláda BONBONIA – Kolín  z roku 1920.
Další fotky
Historické čokoládové obaly - obal firmy Maršner(později Orion)Historické čokoládové obaly - Ukázka obalu španělské firmy Simon CollHistorické čokoládové obaly - Sbírka Stanislava KrámskéhoHistorické čokoládové obaly - Sbírka Stanislava KrámskéhoHistorické čokoládové obaly - Sbírka Stanislava Krámského

 



Nepřehlédněte