• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Čokoláda je neskutečně zdravá. Už jeden čtvereček aktivuje mozek. Zakousněte se bez výčitek

    29.6.2018
    Soňa Brunnerová
    Další fotky

    Čokoláda, milovaná pochoutka řady z nás, která má celou řadu příchutí. Je poměrně kalorická, nicméně pokud si vyberete správný druh čokolády, může prospět vašemu zdraví a dopomoci ke štíhlé linii. Jak na to?

    Třešně jako malý zázrak. Jsou napěchované vitaminy a pomohou při hubnutí

    Kvalitní čokoláda je hořká s 75 až 99% obsahem kakaa. Za den si dopřejte klidně 50 gramů kvalitní čokolády, více raději ne, protože je poměrně kalorická. Platí tu rovnice, že čím méně procent kakaa, tím více cukrů a nasycených tuků…

    U veleslavínského nádraží se za císařepána vyráběly čokoládové doutníky. Nacisti místo nich chtěli vyrábět bomby

    Co čokoláda umí?

    • Srazí krevní tlak a příznivě působí na srdce i cévy. Dokonce snižuje riziko infakrtu myokardu.
    • Zvýší prokrvení těla a snižuje srážlivost krve.
    • Obsahuje tzv. flavonoidy, což jsou antioxidanty. Ty ničí škodlivé látky v těle a omezí riziko vzniku zhoubných nádorů. Snižuje špatný cholesterol (LDL) a zvyšuje dobrý cholesterol (HDL)
    • Vyvolává aktivitu mozku a pomáhá zvýšit naši pozornost.
    • Pozitivně působí na naši a psychiku a zmírňuje pocity úzkosti.
    • Zažene pocit únavy, zvýšit bdělost a celkově stimuluje náš centrální nervový systém.

    Milují plechovky od kakaa i krabičky bonboniér. Sběratelé čokoládových obalů se scházejí v Praze

    Trocha té čokoládové historie

    Čokoláda pochází ze střední Ameriky. Mayové a Aztékové už tisíc let před naším letopočtem konzumovali čokoládu v tekuté podobě. Archeologové objevili náčiní, kterým připravovali kakao i pohárky, ze kterých tyto staré civilizace nápoj z kakaových bobů popíjeli.

    Kakaové boby dokonce sloužily jako platidlo v období od 7. do 16. století našeho letopočtu.

    Zázračné kozí mléko pomůže v boji proti rakovině. A ještě po něm zhubnete

    Dějiny čokolády, jak ji známe dnes, se začala psát na počátku šestnáctého století díky Španělu Hernánu Corsésovi. Původní nápoj mu nechutnal, ale osladil si ho a tak vznikla horká čokoláda. Až do devatenáctého století se konzumovala jen v tekutém stavu, než vznikla první mléčná čokoláda. Na pralinky si lidé počkali až do roku 1913.

    FOTO: Historické čokoládové obaly

    Historické čokoládové obaly - čokoládaHistorické čokoládové obaly - Sbírka Martina Mihála.Historické čokoládové obaly - Egyptská čokoláda BISCOMISR – Cairo  1991Historické čokoládové obaly - bgrporHistorické čokoládové obaly - Česká čokoláda BONBONIA – Kolín  z roku 1920.
    Další fotky
    Historické čokoládové obaly - obal firmy Maršner(později Orion)Historické čokoládové obaly - Ukázka obalu španělské firmy Simon CollHistorické čokoládové obaly - Sbírka Stanislava KrámskéhoHistorické čokoládové obaly - Sbírka Stanislava KrámskéhoHistorické čokoládové obaly - Sbírka Stanislava Krámského

     



    Nepřehlédněte