Kvalitní čokoláda je hořká s 75 až 99% obsahem kakaa. Za den si dopřejte klidně 50 gramů kvalitní čokolády, více raději ne, protože je poměrně kalorická. Platí tu rovnice, že čím méně procent kakaa, tím více cukrů a nasycených tuků…
Co čokoláda umí?
- Srazí krevní tlak a příznivě působí na srdce i cévy. Dokonce snižuje riziko infakrtu myokardu.
- Zvýší prokrvení těla a snižuje srážlivost krve.
- Obsahuje tzv. flavonoidy, což jsou antioxidanty. Ty ničí škodlivé látky v těle a omezí riziko vzniku zhoubných nádorů. Snižuje špatný cholesterol (LDL) a zvyšuje dobrý cholesterol (HDL)
- Vyvolává aktivitu mozku a pomáhá zvýšit naši pozornost.
- Pozitivně působí na naši a psychiku a zmírňuje pocity úzkosti.
- Zažene pocit únavy, zvýšit bdělost a celkově stimuluje náš centrální nervový systém.
Trocha té čokoládové historie
Čokoláda pochází ze střední Ameriky. Mayové a Aztékové už tisíc let před naším letopočtem konzumovali čokoládu v tekuté podobě. Archeologové objevili náčiní, kterým připravovali kakao i pohárky, ze kterých tyto staré civilizace nápoj z kakaových bobů popíjeli.
Kakaové boby dokonce sloužily jako platidlo v období od 7. do 16. století našeho letopočtu.
Dějiny čokolády, jak ji známe dnes, se začala psát na počátku šestnáctého století díky Španělu Hernánu Corsésovi. Původní nápoj mu nechutnal, ale osladil si ho a tak vznikla horká čokoláda. Až do devatenáctého století se konzumovala jen v tekutém stavu, než vznikla první mléčná čokoláda. Na pralinky si lidé počkali až do roku 1913.