• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Čokoláda prospívá zdraví. Co takhle vyzkoušet neodolatelné čokoládové fondanty?

    21.10.2018
    Michaela Procházková
    Další fotky

    Chladné dny si žádají pořádnou porci horké čokolády. Dalo by se říct, že čokoládový fondant je jednodušší a rychlejší verze čokoládového souffle. Zvládne ho i začátečník v kuchyni. Vyzkoušejte si ho sami doma a za minimální cenu.

    Kvalitní čokoláda

    Základem chutného fondantu je stoprocentně kvalitní čokoláda. V přiměřeném množství má prokázané léčivé a antistresující účinky. Pomáhá snížit krevní tlak a příznivě působí na srdce, tím snižuje riziko infarktu. Obsahuje mnoho flavonoidů, které působí podobně jako již známé antioxidanty, takže pomáhá odstranit z těla škodlivé látky a pozitivně působí jako prevence proti rakovině. Je to bohatý zdroj minerálů. Obsahuje hořčík, fosfor, železo, měď, vápník a draslík. Navíc dokáže zvýšit vaši aktivitu a pozornost. Čokoláda podporuje výkon mozku. Celkově ulevuje od stresu a pocitu úzkosti. Pro ženy má dokonce i mírné afrodiziakální účinky.

    Chřipce na podzim se vyhněte obloukem. Poradíme, jak na to

    Ingredience na 4 porce:

    Postup:

    Nejdříve si vymažeme formičky máslem a vysypeme hrubou mouku. S máslem to nepřehánějte, jinak výsledné fondanty budou zespodu nasáklé.

    Poté půjdeme na čokoládovou směs. Do hrnce/rendlíku dáme přibližně 2 cm vody a něj položíme ohnivzdornou misku. Mísa musí pasovat přesně, aby se do ní nedostal ani ždibíček páry. Pokud se nám tam dostane voda, čokoláda se hned srazí. Do mísy dáme čokoládu s máslem a zahříváme na středním plameni. Směs občas promícháme.

    5 bylinek, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Používáte je?

    Než se nám čokoláda rozpustí, připravíme si vaječnou pěnu. Vyšleháme si vejce s cukrem do světlé pěny. Trvá to přibližně 6 minut. Poté prosejeme bílou mouku a opatrně promícháme. Až bude čokoláda s máslem rozpuštěná, nalijeme ji do vaječné směsi a opět promícháme.

    5 tipů, jak překonat lenost a začít něco dělat. Co pomůže?

    Formičky naplníme přibližně 2 centimetry pod okraj, protože v troubě se ještě mírně nafouknou. Dáme péct na 190 stupňů po dobu 8 – 10 minut. Dost záleží na síle vaší trouby, ale přesný čas určitě vychytáte.

    Po upečení fondant opatrně vyklopíme a podáváme s vanilkovou nebo pistáciovou zmrzlinou. Po ochutnání už jiný dezert nebudete chtít dělat.

    FOTO: Fondant

    Fondant - čokoládaFondant - čokoláda, dezert, dortFondant - čokoláda, dezertFondant - candy-chocolate-sweet-6345Fondant - čokoláda, dezert, dort
    Další fotky
    Fondant - misky, pečeníFondant - chocolate-1285928_1280Fondant - čokoláda, dezert


    Nepřehlédněte