Kvalitní čokoláda
Základem chutného fondantu je stoprocentně kvalitní čokoláda. V přiměřeném množství má prokázané léčivé a antistresující účinky. Pomáhá snížit krevní tlak a příznivě působí na srdce, tím snižuje riziko infarktu. Obsahuje mnoho flavonoidů, které působí podobně jako již známé antioxidanty, takže pomáhá odstranit z těla škodlivé látky a pozitivně působí jako prevence proti rakovině. Je to bohatý zdroj minerálů. Obsahuje hořčík, fosfor, železo, měď, vápník a draslík. Navíc dokáže zvýšit vaši aktivitu a pozornost. Čokoláda podporuje výkon mozku. Celkově ulevuje od stresu a pocitu úzkosti. Pro ženy má dokonce i mírné afrodiziakální účinky.
Ingredience na 4 porce:
- 4 zapékací mističky nebo zapékací kruhy na fondanty
- 2 vejce a 1 žloutek
- 60 gramů cukru
- 20 gramů hladké mouky
- 90 gramů másla
- 90 gramů kvalitní čokolády s obsahem kakaa minimálně 70%
- Máslo a hrubá mouka na vymazání formiček
Postup:
Nejdříve si vymažeme formičky máslem a vysypeme hrubou mouku. S máslem to nepřehánějte, jinak výsledné fondanty budou zespodu nasáklé.
Poté půjdeme na čokoládovou směs. Do hrnce/rendlíku dáme přibližně 2 cm vody a něj položíme ohnivzdornou misku. Mísa musí pasovat přesně, aby se do ní nedostal ani ždibíček páry. Pokud se nám tam dostane voda, čokoláda se hned srazí. Do mísy dáme čokoládu s máslem a zahříváme na středním plameni. Směs občas promícháme.
Než se nám čokoláda rozpustí, připravíme si vaječnou pěnu. Vyšleháme si vejce s cukrem do světlé pěny. Trvá to přibližně 6 minut. Poté prosejeme bílou mouku a opatrně promícháme. Až bude čokoláda s máslem rozpuštěná, nalijeme ji do vaječné směsi a opět promícháme.
Formičky naplníme přibližně 2 centimetry pod okraj, protože v troubě se ještě mírně nafouknou. Dáme péct na 190 stupňů po dobu 8 – 10 minut. Dost záleží na síle vaší trouby, ale přesný čas určitě vychytáte.
Po upečení fondant opatrně vyklopíme a podáváme s vanilkovou nebo pistáciovou zmrzlinou. Po ochutnání už jiný dezert nebudete chtít dělat.