Vznikl jako alternativa
Dezert byl poprvé upečen ve Velké Británii za druhé světové války. Kvůli nedostatečným přídělům lidem chyběli základní suroviny, proto vymysleli crumble jako alternativu klasických koláčů. Byl velmi oblíbený pro svou jednoduchost a malou spotřebu surovin. Dnes je crumble velmi oblíbený hlavně v Americe, kde ho můžeme najít i pod názvem crisp.
Sladký crumble pro začátečníky
Do crumble se hodí ovoce všeho druhu – jablka, hrušky, rybíz, maliny, jahody, švestky, meruňky, prostě vše, co je právě k dostání. Nebojte se ovoce i zkombinovat, poznáte nové variace chutí. V zimě určitě oceníme možnost použití zmraženého ovoce. Jednoduše si ovoce nakrájíme a případně vypeckujeme. Poté je obalíme v cukru. Můžeme použít klasický, třtinový, vanilkový nebo skořicový. Do ovocné směsi můžeme přidat oříšky nebo semínka. V chuti a fantazii se meze nekladou. Na závěr přidáme buď trošku ovesných vloček nebo kukuřičný škrob, aby nám výsledné horké ovoce zhoustlo.
Drobenka jako sladká tečka na závěr. Ani zde se meze nekladou, volte podle svých chutí. Můžete použít klasickou drobenku (mouka, máslo a cukr) nebo opět nějakým způsobem vylepšit. Pokud chcete zdravější verzi, můžete místo mouky použít namleté ovesné vločky. Dále pak můžete přidat mleté oříšky jako mandle, vlašské nebo lískové ořechy a semínka. Ořechy i semínka udělají výslednou drobenku ještě víc křupavou. Směs dáme do zapékací mísy, posypeme drobenkou a pečeme na 200 stupňů Celsia po dobu cca 25 minut.
Slaný crumble pro gurmány
U slaného crumble platí stejné pravidlo jako u sladkého. Ingredience volte podle svých chutí a nebo zásob ve spižírně. Můžeme použít kuřecí maso, sýr, houby, šunku a všechny druhy zeleniny. Nejdříve si námi zvolené ingredience musíme na pár minut podusit. Poté obalíme i se šťávou ve strouhaném sýru, který opět zvolíme podle chuti, avšak čedar nikdy ve slaném crumble nezklame. Sýr nahrazuje vlastnost mouky a ovesných vloček a celou směs propojí. Směs nezapomeňte osolit, opepřit a přidat koření dle svých chutí. Velmi oblíbená je pikantní verze.
Drobenka je velice jednoduchá. Stačí nám pouze ovesné vločky, mouka a máslo. Ingredience promícháme a posypeme na směs do zapékací mísy. Pečeme na 190 stupňů Celsia po dobu cca 30 minut.