Na cestě ke zdraví
Dýně je téměř z 90% tvořena z vody a obsahuje bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a málo sacharidů, proto je velmi oblíbená u lidí, kteří hubnou. Navíc v ní najdeme vitaminy, draslík, hořčík, železo, zinek, sodík a beta-karoteny. Dýně je velmi bohatá na vlákninu, která je důležitá pro správnou funkci našeho těla. Vláknina pozitivně působí na trávicí soustavu. Dále posiluje imunitní systém a podporuje správnou funkci srdce a slinivky.
Každá je jiná, objevte jejich chutě
Dýně máslová má hruškovitý tvar, díky kterému si ji rozhodně nespletete. Voní a chutná po másle, odtud se odvodil její název. Dužina má sytě žlutou barvu, který je velmi měkká a dobře stravitelná. Díky její stravitelnosti se stává pravidelnou složkou dětského jídelníčku. Tato dýně má v kuchyní nejširší využití. Je vhodná do polévek, nádivek i salátů. Opečená nebo restovaná se hodí jako příloha k masu. Máslová dýně se skvěle hodí i do koláčů nebo marmelád.
Dýně špagetová má nízký glykemický index, takže si ji mohou dopřávat i diabetici. Dužina se opět sytě žlutá. Po tepelné úpravě se rozpadne na takové vlásky neboli špagety, odtud pochází její název. Dýně je vhodná pro pečení i vaření. Nejčastěji se používá jako zdravá varianta špaget, ale můžeme ji využít i na rizoto, různé omáčky nebo jako příměs do polévky.
Dýně hokkaido je asi nejznámější dýní. Slupka i dužina mají sytě oranžovou barvu. Chutná po kaštanech a medu, proto často využívá na sladké pokrmy. Jako jediná dýně se nemusí před tepelnou úpravou loupat, slupka změkne stejně jako dužina. Dále se hodí na polévky, přílohy k masu nebo jen tak opečená na kousky s olivovým olejem a bylinkami.
Podzimní dýňová marmeláda se skořicí
- Jedna větší dýně (máslová nebo hokkaido)
- Želírovací cukr
- Citronová šťáva
- Skořice, hřebíček, badyán
Dýni si oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme povařit ve vroucí vodě, dokud nezměkne. Poté odlijeme většinu vody a použijeme šťouchadlo. Až směs bude mít kašovitou konzistenci přidáme želírovací cukr, koření a citronovou šťávu a přivedeme k varu. Vaříme dokud nám směs nezhoustne do požadované konzistence. Sklenice naplníme tak, aby k okraji zůstala přibližně 2-3 cm dlouhá mezera. Sklenice zavřeme, obrátíme na druhou stranu a necháme v pokojové teplotě vychladnout.