• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Sezóna dýní začala. Co takhle připravit si dýňovou polévku nebo marmeládu?

    Další fotky

    Podzim k nám už dorazil se vším všudy. Ovšem k podzimu neodmyslitelně patří i dýně. Najdeme je jako dekoraci snad v každém domově a na zahradě. Rozeznáte od sebe druhy? Představíme vám ty nejznámější a jak si s nimi hravě poradit v kuchyni.

    Na cestě ke zdraví

    Dýně je téměř z 90% tvořena z vody a obsahuje bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a málo sacharidů, proto je velmi oblíbená u lidí, kteří hubnou. Navíc v ní najdeme vitaminy, draslík, hořčík, železo, zinek, sodík a beta-karoteny. Dýně je velmi bohatá na vlákninu, která je důležitá pro správnou funkci našeho těla. Vláknina pozitivně působí na trávicí soustavu. Dále posiluje imunitní systém a podporuje správnou funkci srdce a slinivky.

    Životabudič za pár kaček. 7 fakt, která jste o celeru nevěděli

    Každá je jiná, objevte jejich chutě

    Dýně máslová má hruškovitý tvar, díky kterému si ji rozhodně nespletete. Voní a chutná po másle, odtud se odvodil její název. Dužina má sytě žlutou barvu, který je velmi měkká a dobře stravitelná. Díky její stravitelnosti se stává pravidelnou složkou dětského jídelníčku. Tato dýně má v kuchyní nejširší využití. Je vhodná do polévek, nádivek i salátů. Opečená nebo restovaná se hodí jako příloha k masu. Máslová dýně se skvěle hodí i do koláčů nebo marmelád.

    Není med jako med. Ten kvalitní je zázračná superpotravina. Jak poznat ten správný?

    Dýně špagetová má nízký glykemický index, takže si ji mohou dopřávat i diabetici. Dužina se opět sytě žlutá. Po tepelné úpravě se rozpadne na takové vlásky neboli špagety, odtud pochází její název. Dýně je vhodná pro pečení i vaření. Nejčastěji se používá jako zdravá varianta špaget, ale můžeme ji využít i na rizoto, různé omáčky nebo jako příměs do polévky.

    Máte nezdravé a suché vlasy bez lesku? Víme proč

    Dýně hokkaido je asi nejznámější dýní. Slupka i dužina mají sytě oranžovou barvu. Chutná po kaštanech a medu, proto často využívá na sladké pokrmy. Jako jediná dýně se nemusí před tepelnou úpravou loupat, slupka změkne stejně jako dužina. Dále se hodí na polévky, přílohy k masu nebo jen tak opečená na kousky s olivovým olejem a bylinkami.

    Švestkové dobroty jako od babičky. Máme pro vás výborné recepty na švestky

    Podzimní dýňová marmeláda se skořicí

    • Jedna větší dýně (máslová nebo hokkaido)
    • Želírovací cukr
    • Citronová šťáva
    • Skořice, hřebíček, badyán

    Dýni si oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme povařit ve vroucí vodě, dokud nezměkne. Poté odlijeme většinu vody a použijeme šťouchadlo. Až směs bude mít kašovitou konzistenci přidáme želírovací cukr, koření a citronovou šťávu a přivedeme k varu. Vaříme dokud nám směs nezhoustne do požadované konzistence. Sklenice naplníme tak, aby k okraji zůstala přibližně 2-3 cm dlouhá mezera. Sklenice zavřeme, obrátíme na druhou stranu a necháme v pokojové teplotě vychladnout.

    FOTO: dýně

    dýně - polévka – dýnědýně - dýnědýně - dýně – koláčdýně - pumpkin-3676033_1920dýně - dýně
    Další fotky
    dýně - dýnědýně - pumpkin-2989569_1920


    Nepřehlédněte
    12.2.2025
    Zprávy

    Dáda padá!