Dlouho se tato naše typická zelenina musela cítit méněcenná. Byla jen součástí nedělních polévek nebo vánočního bramborového salátu, nyní však potvrzuje svůj obrovský potenciál. Zázrak jménem celer je bohatý na vitaminy skupiny B, vitamin C, A, K a E. Kromě jiného obsahuje také důležité minerály, jakými jsou hořčík, draslík, železo, zinek, jód a hlavně velké množství éterických olejů. Pro vaši lepší představivost – již 100 g čerstvého celeru obsahuje 344 mg draslíku, což činí 10 % doporučené denní dávky!
1) Zásadité účinky
Celer, stejně jako citrón, vyrovnává překyselení těla.
2) Nevyčerpatelný zdroj antioxidantů
Kromě vitaminu C a Beta – karotenu, které jsou důležitými antioxidanty, obsahuje celer významné množství tzv. polyfenolů. Polyfenoly (flavonoidy, fytosteroly) jsou druhotné rostlinné látky se silným antioxidačním účinkem.
3) Levnější než B-komplex
Díky vysokému podílu vitaminů skupiny B, léčí celer tolik nepříjemné afty v ústech a napomáhá zpevnění nehtů a vlasů.
4) Přírodní afrodisiakum
Jeho blahodárné účinky na mužskou potenci objevili už ve starodávném Egyptě.
5) Ničí lupy
Ano je to tak, odvar z celerové natě si hravě poradí s vašimi lupy. Na odvar potřebujete nať z velkého celeru, kterou asi 5 minut povaříte přibližně v litru vody. Uvařenou nať vyndejte, odvar nechte vychladnout a pravidelně masírujte do pokožky hlavy.
6) Má antibakteriální účinky a povzbuzuje metabolismus
Měl by se stát nedílnou součástí vašeho jídelníčku, pokud právě bojujete s nadváhou.
7) Obsahuje zdraví prospěšnou přirozenou sůl
Tato zelenina obsahuje nejvyšší podíl přirozené soli, tu si prosím nepleťte se solí kuchyňskou. Ta naopak našemu zdraví moc neprospívá.
Šťáva z celeru
Čerstvá šťáva z celeru je pro naše tělo nejideálnější variantou. Abychom maximálně podpořili jeho léčebné účinky, měli bychom vypít 3x denně 100 ml čerstvé šťávy. Celer je poměrně dost aromatická zelenina a ne každému chutná, proto si můžete šťávu z celeru doplnit ještě o další typ zeleniny např. mrkev. Ale nezapomeňte dodržet doporučené množství celerové šťávy – 100 ml! Kúru doporučujeme držet jeden týden a několikrát do roka opakovat.
Ne každý má doma odšťavňovač, takže nabízíme jednodušší variantu.
Čaj z celeru
Potřebujete drobněji nasekanou celerovou nať, kterou krátce cca 7 – 10 minut povaříte v litru vody. Necháte pod pokličkou ještě 5 minut odstát. Pak čaj zcedíte a pijte vlažný po jídle.
Celer v kuchyni
Celer lez přidávat do salátů. Také z něj připravíte chutné hranolky nebo řízečky.
Závěrem – celer stejně jako i jiné druhy zeleniny bývají často ošetřeny pesticidy, proto je důležité kupovat celer v biokvalitě nebo od prověřeného farmáře.