• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Luštěniny jsou zázrakem přírody. Proč je důležité zařadit je do jídelníčku?

    Další fotky

    Luštěniny jsou darem přírody a v žádném vyváženém jídelníčku by neměly chybět. Luštěniny jsou velmi zdravé, levné, a navíc z nich může být lahodný pokrm. Zjistěte jejich pozitivní účinky na zdraví.

    Mnoho lidí se luštěninám vyhýbá pouze z principu a to je velká škoda. S luštěninami lze být mnohem kreativnější, než si myslíte. Můžete vytvořit mnohem zajímavější chutě, než je čočka na kyselo či bretaňské fazole. Uvidíte, že kuchařské využití luštěnin je poměrně široké.

    Nebezpečnou plíseň na oknech poznáte podle orosení. Co všechno může způsobit?

    Přírodní dar

    Luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin a díky tomu funguje jako energetická bomba. Obsahuje významné množství minerálů, jako je fosfor, vápník, draslík, vitaminy skupiny B a hlavně vlákninu. Vláknina je významná složka stravy, kterou byste neměli opomíjet. Působí jako kartáč na střeva a omezuje vznik střevních nemocí, jako je zánět nebo rakovina tlustého střeva. Navíc na sebe váže vodu a tím zvyšuje pocit plnosti a nasycení.

    Antidepresivní čočka jako zabiják nachlazení. Uzdraví a zahřeje

    Namáčejte je ve vodě

    Pokud si nekoupíte již předvařené nebo konzervované luštěniny, musíte si je nejdříve nechat odmočit ve vodě, nejlépe přes noc. Luštěniny ve vodě naklíčí a díky tomu i snižují celkové nadýmaní a plynatost. Během nakličování se zničí škodlivé bakterie a naopak se zvýší obsah vitaminů C, minerálů a enzymů.

    Cukr jako bílá smrt. Z jakých přírodních zdrojů ho můžete nahradit?

    Jaké luštěniny jíst?

    Hrách

    Mnoho lidí zná pouze ten zelený, avšak na trhu najdete i žlutý hrách. Kupte si už půlený žlutý hrách a zkuste z něj uvařit hrachovou kaši. Uvidíte, že chuť bude odlišná od zeleného hrachu a stane se vaší oblíbenou přílohou.

    Zázračná zelenina plná cenných látek. V zimě nepostradatelná

    Cizrna

    Po uvaření získá máslovou strukturu a jemnou oříškovou chuť. Je hlavní ingrediencí hummusu a smažené koule falafel. Avšak můžete z ní připravit mnoho dalších pokrmů. Přidává se do studených i teplých salátů, polévek a pomazánek.

    Přerušovaný půst jako převrat v dietách. Jezte jen dvakrát denně a zhubnete, tělu je to přirozené

    Čočka

    V našich končinách se v kuchyni nejvíce využívá čočka hněda a tmavozelená. Jenže příroda nám nabízí vícero typů čočky. Už jste vyzkoušeli čočku červenou nebo černou zvanou belunga? Červená čočka je mnohem drobnější než ta klasická a navíc postrádá nadýmavé látky, proto se hodí i jako rozmixovaná výživa pro malé děti. Černá čočka je antioxidační bomba. Obsahuje dvojnásobné množství bílkovin a vlákniny.

    Letos na vás kocovina nemá. Naše tipy a triky jsou osvědčené a prověřené

    Fazole

    Nejvíce odrůd nejdeme mezi fazolemi. V dnešní době existuje přes 500 druhů fazolí. Rozdíl spočívá v barvě, velikosti, tvaru a hlavně chuti. Fazole bývají nejopominutelnější luštěninou, ale to je velká škoda. Fazole jsou multifunkční a dají se využít snad v téměř každém jídle. Už jste zkoušeli koláč z bílých fazolí?

    FOTO: Luštěniny

    Luštěniny - luštěniny, fazoleLuštěniny - polévka, luštěniny, jídloLuštěniny - luštěniny, čočka, fazoleLuštěniny - luštěniny, jídlo, obědLuštěniny - luštěniny, čočka
    Další fotky
    Luštěniny - hrách, luštěninyLuštěniny - fazole, luštěniny


    Nepřehlédněte