Mnoho lidí se luštěninám vyhýbá pouze z principu a to je velká škoda. S luštěninami lze být mnohem kreativnější, než si myslíte. Můžete vytvořit mnohem zajímavější chutě, než je čočka na kyselo či bretaňské fazole. Uvidíte, že kuchařské využití luštěnin je poměrně široké.
Přírodní dar
Luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin a díky tomu funguje jako energetická bomba. Obsahuje významné množství minerálů, jako je fosfor, vápník, draslík, vitaminy skupiny B a hlavně vlákninu. Vláknina je významná složka stravy, kterou byste neměli opomíjet. Působí jako kartáč na střeva a omezuje vznik střevních nemocí, jako je zánět nebo rakovina tlustého střeva. Navíc na sebe váže vodu a tím zvyšuje pocit plnosti a nasycení.
Namáčejte je ve vodě
Pokud si nekoupíte již předvařené nebo konzervované luštěniny, musíte si je nejdříve nechat odmočit ve vodě, nejlépe přes noc. Luštěniny ve vodě naklíčí a díky tomu i snižují celkové nadýmaní a plynatost. Během nakličování se zničí škodlivé bakterie a naopak se zvýší obsah vitaminů C, minerálů a enzymů.
Jaké luštěniny jíst?
Hrách
Mnoho lidí zná pouze ten zelený, avšak na trhu najdete i žlutý hrách. Kupte si už půlený žlutý hrách a zkuste z něj uvařit hrachovou kaši. Uvidíte, že chuť bude odlišná od zeleného hrachu a stane se vaší oblíbenou přílohou.
Cizrna
Po uvaření získá máslovou strukturu a jemnou oříškovou chuť. Je hlavní ingrediencí hummusu a smažené koule falafel. Avšak můžete z ní připravit mnoho dalších pokrmů. Přidává se do studených i teplých salátů, polévek a pomazánek.
Čočka
V našich končinách se v kuchyni nejvíce využívá čočka hněda a tmavozelená. Jenže příroda nám nabízí vícero typů čočky. Už jste vyzkoušeli čočku červenou nebo černou zvanou belunga? Červená čočka je mnohem drobnější než ta klasická a navíc postrádá nadýmavé látky, proto se hodí i jako rozmixovaná výživa pro malé děti. Černá čočka je antioxidační bomba. Obsahuje dvojnásobné množství bílkovin a vlákniny.
Fazole
Nejvíce odrůd nejdeme mezi fazolemi. V dnešní době existuje přes 500 druhů fazolí. Rozdíl spočívá v barvě, velikosti, tvaru a hlavně chuti. Fazole bývají nejopominutelnější luštěninou, ale to je velká škoda. Fazole jsou multifunkční a dají se využít snad v téměř každém jídle. Už jste zkoušeli koláč z bílých fazolí?