• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Antidepresivní čočka jako zabiják nachlazení. Uzdraví a zahřeje

    V jídelníčku je často opomíjená, přitom ale kromě řady proteinů obsahuje železo, měď či kyselinu listovou. Tyto prvky se pozitivně podílejí na tvorbě červených krvinek a jsou důležité hlavně v těhotenství. Čočka navíc dokáže na sebe vázat cholesterol z jiných potravin.

    Čočka do každé diety

    Čočka je vhodná pro vysoký obsah proteinů a malé procento tuku jako potravina do každé diety. Mohou ji konzumovat také diabetici. Sacharidy z čočky se ve střevech uvolňují postupně. To je důvod, proč nedochází k výkyvům v hladině krevního cukru.
    Čočka pochází z Přední Asie. Oblíbená je například v Indii, kde obyvatele tvoří z velké části vegetariáni. Po sojových bobech má třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin, tedy 26 procent. Druhy čočky se od sebe liší velikostí semen nebo jejich barvou. Ta může být hnědočervená, žlutá, oranžová, zelená nebo černá.

    Červená čočka na hubnutí

    Čočka kromě řady vitaminů a minerálů pomáhá také při hubnutí. A proč zařadit vedle klasické zelené čočky také čočku červenou? Mezi nejzásadnější patří to, že tato čočka se nemusí namáčet. Je hotová doslova za 3 minuty a její konzumace nenadýmá.

    Chřipce na podzim se vyhněte obloukem. Poradíme, jak na to

    Další výhodou je to, že obsahuje vitamin B6 neboli pyridoxin. Ten prokazatelně zlepšuje náladu a odstraňuje deprese. Má také pozitivní vliv na mozkové funkce a kvalitu kůže. Vhodný je zejména pro těhotné ženy. Při vaření navíc není nutné čočku pasírovat.

    Inspirace. Co takhle čočková polévka?

    Přinášíme vám inspiraci. Polévku si můžete v chladnějších dnech udělat snad z kterékoliv čočky. Nejjednodušší to ale bude u té červené. Budete potřebovat: 3 lžíce oleje, jednu cibuli, 2 stroužky česneku, 200 gramů červené čočky, litr zeleninového vývaru, špetku koriandru (mletý) a lžičku citronové šťávy.

    Fenomén jménem superpotraviny. Kolik z nich najdete u sebe doma?

    Postup: Na oleji v hrnci osmahneme cibulku nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek a mletý koriandr. Vsypeme propláchnutou čočku a zalijeme ji vývarem. Uvedeme do varu, pak plamen stáhneme a vše 15 minut povaříme. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, polévku dochutíme citronovou šťávou.



    Nepřehlédněte