Borůvky
Jsou bohaté na vitaminy C a K, vlákninu, mangan a antioxidanty. U nás jsou borůvky běžné a milované lesní plody. Pouhé označení nálepkou superpotravina však vedlo například v USA k obrovskému nárůstu spotřeby, za posledních 20 let se zpětinásobila.
Brokolice
Bohatá na vitaminy (obzvlášť vitamin C) a antioxidanty, hořčík, draslík nebo kyselinu listovou. Předpokládá se, že dokáže snižovat hladinu cholesterolu a pomoci při prevenci rakoviny.
Červená řepa
Červená řepa bývá z kuchyně neprávem vytlačována, možná kvůli negativním zážitkům se školní jídelnou. Má ale velké množství vitaminů B a C, karotenu, minerálních látek a obsahuje i antioxidanty. Léčivé účinky mají také její listy.
Vlašské ořechy
Patří mezi nejstarší superpotraviny, které se v množství antioxidantů dokážou vyrovnat borůvkám nebo jiným tmavým bobulím. Mají také mnoho minerálních látek a cenné nenasycené mastné kyseliny.
Lněná semínka
Dokáží hravě nahradit komerčně vychvalovaná a předražená semínka šalvěje hispánské, známé jako chia. Obsahují omega 3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit a je jedním z jejich nejlevnějších zdrojů. Díky vláknině navíc pozitivně působí na funkci střev.
Česnek a křen
Obrovské množství vitaminů, minerálních látek a přírodní antibiotikum. Česnek a křen doporučují babičky při nachlazení už dlouhá léta.
Kvašené potraviny
Pradávné a téměř zapomenuté umění se opět stává trendem. Kromě zelí nebo okurek můžete nechat kvasit mnoho dalších druhů zeleniny. Získáte tak vitaminy, enzymy a minerální látky napěchované v dobrotě, která vám při správném skladování vydrží celou zimu.