• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Hledáte vitaminovou bombu? Zkuste zázračné pickles. Kvašená zelenina je zdravější než syrová

    1.10.2018
    Další fotky

    Kvašenou zeleninu (tzv. pickles) možná znáte jen v podobě okurek rychlokvašek. Nabízí se ale spousta dalších druhů. Pickles je zdravější, křupavá a levná možnost, jak uchovat zeleninu plnou vitamínů na celou zimu.

    Pickles jako elixír zdraví

    • Kvašení zelenině dodá účinná probiotika (bakterie mléčného kvašení) stejně jako v zakysaných mléčných výrobcích. Probiotika pomáhají budovat zdravou střevní mikrobiotu potřebnou pro správné trávení. Navíc dokážou vytvářet prospěšné látky, jako jsou některé vitaminy a mastné kyseliny s krátkým řetězcem.

    Člověk a bakterie. Víte, proč by měl každý z nás užívat probiotika?

    • Obsahuje mnoho vitamínů, enzymů a minerálních látek.
    • Zvyšuje imunitu, umí bojovat proti únavě, snižovat vysoký krevní tlak a funguje také jako prevence zánětu močových cest.

    Houby rostou! Rádi je sbíráte, ale nejíte? Vytvořte originální dárek pro své blízké

    Pochutná si i masožravec

    Pickles můžete koupit už hotové, ale výrazně ušetříte, pokud si ho připravíte sami. Jaká zelenina se nejvíc hodí? Ideální jsou tvrdé druhy, protože při kvašení mírně změknou. Měly by také obsahovat dostatek cukru, díky kterému se vytváří kyselina mléčná. Takže kromě okurek například mrkev, červená řepa, cibule, zelí, kedlubna, ředkvičky nebo květák. Moderní je použití pickles nejen k masu nebo obecně k hlavnímu jídlu jako přílohu, ale také přímo do hamburgerů a hot dogů, které povýší na úplně jinou úroveň.

    Hranolky, pizza nebo hamburger. Proč tolik milujeme nezdravá jídla?

    Zdravá dobrota za pár korun

    Na kilo zeleniny stačí jen pár gramů mořské nebo himalájské soli (15 gramů) a případně trochu kmínu. Dále potřebujeme vhodnou nádobu a něco na zatížení. Pokud nemáte speciální kvašák, hodí se jakákoliv nádoba se širokým hrdlem, kterou je nutné nejdříve vypláchnout vroucí vodou, aby vaši pochoutku nenapadly jiné bakterie než ty prospěšné.

    Detox organismu jako nový trend. Jak si vyčistit tělo a neublížit si?

    Krájet, míchat, pěchovat

    Zeleninu je potřeba nakrájet nebo nastrouhat, čím jemnější, tím lepší (rychleji kvasí). Potom směs promíchejte se solí a kmínem a důkladně pomačkejte, aby pustila šťávu. Napěchujte do nádoby a zatižte ji něčím těžkým tak, aby byla všechna zelenina pod vlastní šťávou a nekoukala ven. Můžete použít čistý kámen nebo prkénko a na něj položit těžký předmět.

    Není dýně jako dýně. Jak využít 7 nejznámějších druhů v kuchyni?

    Zakrýt, kvasit, ochutnat

    Nádobu zakryjte tak, aby mohl unikat kvašením vznikající plyn, ale zároveň se zelenina neznečistila vzduchem. Postačí víko nádoby, které nedošroubujete úplně na doraz. Při kvašení se bude vytvářet nová šťáva, takže je lepší zajistit okolí nádoby, aby nevytékala. Můžete ji postavit třeba do mísy. Pickles nechte kvasit 3 až 5 dní při pokojové teplotě. Pak přemístěte do menších sklenic a skladujte v lednici nebo v chladném sklepě. Kvašená dobrota plná vitaminů a prospěšných látek by vám měla vydržet na celou zimu. Dobrou chuť!

    FOTO: Pickles

    Pickles - picklesPickles - zelíPickles - burgerPickles - vejcePickles - pickles
    Další fotky
    Pickles - okurkyPickles - picklesPickles - pickles

     

     

     



    Nepřehlédněte