Krmíme sebe nebo kolonie bakterií?
Probiotické bakterie podporují zdraví střev a potažmo celého organismu. Patří sem hlavně bakterie mléčného kvašení (laktobacily, streptokoky) a bifidobakterie. Bakterie z potravy a nápojů se dostávají do žaludku, kde je silná kyselina chlorovodíková z velké části zabije. Některé druhy jsou odolné a dostanou se až do tlustého střeva, kde tvoří mohutné kolonie. Živí se zbytky našeho střevního obsahu, a proto je složení naší střevní mikrobioty ovlivněno mimo jiné i naší stravou.
Konzumace velkého množství živočišných bílkovin spolu s malým množstvím komplexních sacharidů a vlákniny vede k přemnožení hnilobných bakterií. Naopak vyvážená strava podporuje prospěšné bakterie mléčného kvašení.
Probiotika? Ty se berou jen při antibiotické léčbě. Nebo ne?
Mnoho lidí se do styku s probiotickými doplňky stravy setká pouze při léčbě antibiotiky, která dokážou se střevními bakteriemi pořádně zatočit. Říká se, že člověk nebude nikdy zdravý, dokud nebudou zdravá jeho střeva. Proto jsou probiotika vhodnou prevencí i kdykoliv jindy. Obzvlášť ve stresových obdobích nebo pokud se chystáte na cestu do cizích krajů.
Člověk a bakterie jako sehraný tým
Správné zastoupení prospěšných střevních bakterií dokáže:
- Podporovat imunitní systém
- Snižovat riziko alergií a astmatu u dětí
- Snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- Chránit před infekcí trávicího systému a narušením střevní mikrobioty při užívání antibiotik
- Chránit před kvasinkovou infekcí
- Podporovat léčbu zánětlivých onemocnění střev
- Chránit před rakovinou (hlavně žaludku, tlustého střeva a konečníku)
- Podporovat trávení a zmírnit příznaky laktózové intolerance
- Tvořit prospěšné vitaminy (K a skup. B) a mastné kyseliny s krátkým řetězcem
- Pomáhat při úpravě tělesné hmotnosti na optimální
- Pozitivně působit na psychickou pohodu
Podle čeho vybírat?
Na trhu je mnoho dostupných přípravků obsahujících probiotické bakterie. Některé mají vysoký počet bakterií jednoho druhu, jiné několik druhů různých bakterií současně. Při výběru je dobré řídit se těmito pravidly:
- Čím je počet bakterií v jedné dávce vyšší, tím lépe (nejméně 1 mld.)
- Pokud má tableta více druhlů bakterií, jeden z nich by měl nejlépe představovat alespoň 50 % podíl (nejméně však 20 %)
- Probiotika by měla být nejlépe skladována v lednici (v lékárně, i u vás doma)
- Doba expirace také hraje roli, nekupujte probiotika, která nestihnete včas využít
- Podpořte růst probiotik vhodnými potravinami – zelenina, ovoce, luštěniny, oblininy (hlavně druhy s větším množstvím rozpustné vlákniny)