Přírodní rovná se lepší?
Selský rozum radí, že přírodní produkt by měl být vždy lepší než ten průmyslově vyrobený. Mnoho lidí takové produkty označuje obecně slovem, „chemie“. Chemie je ale pouze věda, která se zabývá složením, vlastnostmi a strukturou látek různé povahy. Tedy přírodními i „umělými“. Řada bylin a dokonce i vitaminů může způsobovat nepříjemné vedlejší účinky, především při nesprávném dávkování, způsobu podání nebo kombinaci s jinými látkami a předepsanými léky.
Ví váš lékař o doplňcích stravy, které berete?
Až 70 % pacientů užívajících doplňky stravy nebo alternativní léky to svému lékaři neřekne. Přitom jde o informaci, kterou by měl lékař vědět, obzvlášť pokud předepisuje léky. Mnoho lékařů navíc dokáže poradit s výběrem vhodného doplňku. Pokud je postoj vašeho lékaře odmítavý a máte pocit, že vnucuje jen „své“ konkrétní typy doplňků a léčiv, aniž by se podíval na složení těch vašich, stojí za zvážení, zda si nenajít jiného odborníka.
Doplňky nejsou černobílé téma
Mnoho odborníků se domnívá, že jsou suplementy zdraví prospěšné a důležité, přinejmenším pro některé skupiny lidí, a těm ostatním nemohou ublížit. Další odborníci jsou naopak přesvědčeni, že doplňky stravy nejsou pro každého a poukazují na nedostatek důkazů, že by většině lidí prospívaly, na nebezpečí způsobené nesprávným dávkováním a také na finanční zátěž. Doplňků je na trhu tolik druhů a dokonce jeden vitamin může být použit v různých formách, které jsou rozdílné i v míře vstřebatelnosti a využitelnosti tělem, a proto nemůžeme obecně říct, že jsou všechny doplňky špatné nebo dobré.
Hlavním rozdílem mezi doplňkem stravy a léčivem je ten, že léčiva mají prokázaný příznivý účinek na zdraví. Přestože vědecké studie už naznačují významné pozitivní působení některých suplementů na lidské zdraví, nesmí být toto tvrzení o „léčivosti“ při prodeji doplňků stravy použito.
Zobat vitaminy nebo nezobat?
I ve zdravé stravě mohou příležitostně chybět některé živiny. Vitaminové doplňky mohou působit jako záchranná síť, která nedostatku brání. Na druhou stranu zde hrozí předávkování některými vitaminy, především těmi, které jsou rozpustné v tucích. Multivitaminy často obsahují obrovské dávky živin, které se ještě znásobí v kombinaci s těmi v běžné stravě a tím překročí doporučenou denní dávku. Jde například o železo, selen nebo vitamin A, které mohou být toxické. Málokdo zná své přesné živinové nedostatky a preventivní doplňování tedy může pomoci i ublížit.
Zachrání nás pestrá strava?
Kdo si chce být jistý, že nemá nedostatek živin, měl by kombinovat pestrou škálu potravin. To ale neznamená, že musí jíst knedlo zelo vepřo nebo všechny druhy sladkostí. Velká rozmanitost druhů masa včetně ryb, mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin, oříšků a olejů v jejich co nejpůvodnější (průmyslově nezpracované nebo jen málo zpracované) podobě zajistí větší šanci, že tělo nebude strádat. Pokud si chcete být jistí na 100 %, požádejte lékaře o testy nedostatku vitaminů a minerálních látek.