Pokud s sebou nemusíte nosit láhev, protože vždy pijete jen ze sklenic a hrnků, doma nebo v práci, máte vyhráno. Ale ruku na srdce, kdo z nás někdy nedostal žízeň po cestě a nemusel koupit nápoj v plastové láhvi nebo kelímku? Kromě zbytečného zavalování naší planety odpadem škodíme i vlastnímu zdraví.
Pozor na PET láhve!
Materiál klasických PET láhví je určen k jednorázovému použití a následné recyklaci. Z plastu se mohou uvolňovat škodlivé látky. Dalším rizikem jsou bakterie, které se usazují v prasklinách vzniklých opakovaným napouštěním, mytím a nošením láhve. Ty samozřejmě nejsou vidět, ale pokud jste se nyní zděšeně ohlédli po své několik týdnů používané PET láhvi, nezoufejte. Někteří odborníci se shodují, že ji lze použít i několikrát, pokud bude vždy důkladně opláchnuta vlažnou vodou a jemným, zdraví nezávadným saponátem. I při malém poškození materiálu láhev raději vyhoďte.
Zdravotní nezávadnost na prvním místě
Nejčastěji se setkáváme se třemi druhy materiálu – sklo, kov a plast. Každý z nich má své výhody i nevýhody. U skleněných láhví se nemusíte obávat závadných látek, navíc nepřijímají pachy a nápoje z nich lépe chutnají. Kovová láhev většinou původní chuť tekutiny také nemění a kromě toho je nerozbitná. Oba tyto materiály jsou ale poměrně těžké. Plast je mnohem lehčí, rozbije se jen velmi těžko, ale na druhou stranu může ovlivnit chuť nápoje a uvolňovat do něj škodlivé látky. Obzvlášť pokud je vystaven vyšším teplotám (např. když se zahřeje na sluníčku, v myčce nebo horkým nápojem). Na štěstí i v případě plastu už můžeme sáhnout po tzv. „zdravé láhvi“, která ty nejhorší látky, bisfenol A (BPA) a ftaláty, neobsahuje.
Nejzdravější materiály
Ekologický plast
Nezávadný, velmi odolný a lehký materiál. Ocení jej hlavně děti, pro které mohou být kov i sklo příliš těžké a navíc v případě skla hrozí rozbití a poranění. Pátrejte po lahvích s označením bez BPA a ftalátů. Tyto látky, přezdívané hromadně jako endokrinní disruptory, dokážou zasáhnout do hormonálního systému nepředvídatelným způsobem. Jejich působení je neskutečně individuální a neznáme přesný limit pro lidský organismus. Proto je lepší se jim preventivně vyhýbat nebo kontakt s nimi alespoň omezovat.
Sklo
Voda ze skla chutná nejčistěji a nejlépe. Většina skleněných láhví je vyrobená z tzv. borosilikátového skla, které je odolné vůči otřesům, pádům i vysokým teplotám včetně teplotních šoků. Zároveň bývá lehčí než klasické sklo. Design těchto láhví je na vysoké úrovni a proti rozbití kromě speciálního materiálu často chrání i nejrůznější pletené nebo silikonové obaly.
Korozivzdorná ocel
Láhve z nerezu si svou vyšší hmotnost vykupují vysokou odolností a dlouhou životností. Často se dají zahřívat na plotně nebo do nich můžete nalít nápoje o jakékoliv teplotě.
Láhev nejen na parádu
Jakmile máte vybraný materiál, ještě než začnete koukat po barvičkách a designu, zvažte také praktičnost nádoby. V případě zdravé varianty nejde zrovna o levnou záležitost a každodenní používání se na ní jistě projeví. Jak ji budete čistit a půjde případně dokoupit samotné víčko nebo pítko? Až si odpovíte na všechny otázky a najdete tu pravou láhev, můžete konečně říct: „Vím co piju“.