Sytý hladovému nevěří
Hlad je v těle kontrolován složitým komplexním systémem, který zahrnuje mozek, trávicí soustavu a zásoby tělesného tuku. Touhu po jídle může spustit nízká hladina krevního cukru, vůně jídla nebo pouhý pohled na pokrm. Když se najíme, aktivují se signály nasycenosti a ty nám řeknou, že už jsme měli dost.
Jak se spouští hlad?
Zásadní roli hrají dva hormony. Hormon hladu ghrelin a hormon sytosti leptin. Když je žaludek prázdný zhruba 2 hodiny a svaly z něj vypudí poslední zbytky jídla, nízká hladina krevního cukru zvýší hladinu ghrelinu a pocítíme hlad. Kručení v břiše vzniká stažením svalů žaludku, které pracují neustále. Když nemají co stlačovat, zvuk není ničím tlumen a tak jej slyšíme. Po jídle se naopak vyloučí větší množství leptinu a přijde pocit plnosti.
Hlad versus chuť k jídlu
Zatímco hlad je jednou ze základních fyziologických potřeb, chuť na jídlo nebo touha něco sníst může být úzce spojena s pamětí nebo stresem. Paměť nám připomíná, kolik jsme toho snědli a kdy. Stres aktivuje specifické působení látek v těle, které chuť k jídlu často potlačí. Proto má mnoho lidí ve stresu stažený žaludek a nedostane do sebe víc než pár hltů vody.
Čím ovlivnit pocit hladu a sytosti?
- Voda žaludek roztahuje a dokáže nabudit pocit sytosti. Ten se ale rychle ztratí, protože se voda vstřebá a tělu chybí výživné látky.
- Potraviny s vyšším obsahem vlákniny zpomalí vyprazdňování a vstřebávání živin, proto se cítíme déle plní.
- Bílkoviny ovlivňují vyplavování hormonů regulujících chuť k jídlu, jako je leptin, a zvyšují pocit plnosti.
- Nikotin aktivuje receptory hypotalamu a dokáže snížit signály hladu. Kouření navíc otupuje smyslové vnímání. Proto lidé, kteří přestanou kouřit, často více jedí. Mají větší pocit hladu a také dokážou najednou lépe vnímat chuť a vůni pokrmů.
- Vůně grapefruitu prý aktivuje receptory hypotalamu a dokáže snížit odezvu signálů hladu. Grapefruity navíc obsahují látku naringenin, která by podle několika výzkumů mohla pomoci lidem s obezitou i cukrovkářům.
- Cvičení a pohyb jsou neustále omílaným, ale účinným řešením mnoha problémů. Fyzická aktivita ovlivňuje uvolňování hormonů hladu a dočasně hlad potlačuje.
Chuť k jídlu a obezita
Lidé s tendencí k tloustnutí reagují na vnější signály hladu různě, a tak nemusí být tolik citliví na hormon plnosti leptin. Užívání leptinu ve formě léku bohužel při léčbě obezity nepomáhá. Tělo se totiž rychle přizpůsobuje a může na leptin dokonce úplně přestat reagovat.
Mám na něco chuť!
Chutě „na něco“ určitě každý z nás někdy zažil. Jsou příležitostně vyvolány nedostatkem konkrétních živin a může jít o způsob, jakým si o ně tělo říká. Většinou jsou ale čistě psychologické a vyvolává je stres nebo nuda. Příkladovou skupinou jsou studenti ve zkouškovém období, kteří zažívají oba tyto pocity naráz a dokáží sníst vše, na co přijdou. Obvykle přichází chutě na něco velmi sladkého nebo tučného (případně oboje) a když je vyslyšíme, nastane příval příjemných chemikálií v mozku. Je možné, že více než po utišení hladu toužíme právě po těchto pocitech.
Prapodivné chutě
Především těhotné ženy by mohly vyprávět o chutích na nejpodivnější věci, včetně nejedlých, jako jsou křídy, hlína, mýdlo nebo železo. Tato „nemoc“ má odborný název pica syndrom z latinského jména straky obecné (pica pica), o které je známo, že sebere vše a pojídá i nestravitelné. Lidé, kteří nedokážou své chutě na nebezpečné předměty ovládnout, musí vyhledat pomoc psychiatra.