• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Hlad versus chuť k jídlu. Odhalte svou slabost a zatočte s ní!

    28.8.2018

    Chuť k jídlu nebo-li apetit se od hladu liší. Tyto dva signály jsou však propojené a hranice mezi nimi je tenká. Pro redukci nebo udržení váhy není potřeba držet žádné přísné diety, stačí zkrotit své chutě.

    Sytý hladovému nevěří

    Hlad je v těle kontrolován složitým komplexním systémem, který zahrnuje mozek, trávicí soustavu a zásoby tělesného tuku. Touhu po jídle může spustit nízká hladina krevního cukru, vůně jídla nebo pouhý pohled na pokrm. Když se najíme, aktivují se signály nasycenosti a ty nám řeknou, že už jsme měli dost.

    Mlsání zdravě. Vyzkoušejte originální nepečené dezerty

    Jak se spouští hlad?

    Zásadní roli hrají dva hormony. Hormon hladu ghrelin a hormon sytosti leptin. Když je žaludek prázdný zhruba 2 hodiny a svaly z něj vypudí poslední zbytky jídla, nízká hladina krevního cukru zvýší hladinu ghrelinu a pocítíme hlad. Kručení v břiše vzniká stažením svalů žaludku, které pracují neustále. Když nemají co stlačovat, zvuk není ničím tlumen a tak jej slyšíme. Po jídle se naopak vyloučí větší množství leptinu a přijde pocit plnosti.

    Proteinové tyčinky na pranýři. Zdravá sladkost, nebo hrozba?

    Hlad versus chuť k jídlu

    Zatímco hlad je jednou ze základních fyziologických potřeb, chuť na jídlo nebo touha něco sníst může být úzce spojena s pamětí nebo stresem. Paměť nám připomíná, kolik jsme toho snědli a kdy. Stres aktivuje specifické působení látek v těle, které chuť k jídlu často potlačí. Proto má mnoho lidí ve stresu stažený žaludek a nedostane do sebe víc než pár hltů vody.

    Sto lidí, sto chutí. Jaké nové chutě vědci objevili?

    Čím ovlivnit pocit hladu a sytosti?

    • Voda žaludek roztahuje a dokáže nabudit pocit sytosti. Ten se ale rychle ztratí, protože se voda vstřebá a tělu chybí výživné látky.
    • Potraviny s vyšším obsahem vlákniny zpomalí vyprazdňování a vstřebávání živin, proto se cítíme déle plní.
    • Bílkoviny ovlivňují vyplavování hormonů regulujících chuť k jídlu, jako je leptin, a zvyšují pocit plnosti.
    • Nikotin aktivuje receptory hypotalamu a dokáže snížit signály hladu. Kouření navíc otupuje smyslové vnímání. Proto lidé, kteří přestanou kouřit, často více jedí. Mají větší pocit hladu a také dokážou najednou lépe vnímat chuť a vůni pokrmů.
    • Vůně grapefruitu prý aktivuje receptory hypotalamu a dokáže snížit odezvu signálů hladu. Grapefruity navíc obsahují látku naringenin, která by podle několika výzkumů mohla pomoci lidem s obezitou i cukrovkářům.
    • Cvičení a pohyb jsou neustále omílaným, ale účinným řešením mnoha problémů. Fyzická aktivita ovlivňuje uvolňování hormonů hladu a dočasně hlad potlačuje.

    Velký omyl! Chcete zhubnout? Nemusíte jíst každé dvě hodiny! Co ještě funguje?

    Chuť k jídlu a obezita

    Lidé s tendencí k tloustnutí reagují na vnější signály hladu různě, a tak nemusí být tolik citliví na hormon plnosti leptin. Užívání leptinu ve formě léku bohužel při léčbě obezity nepomáhá. Tělo se totiž rychle přizpůsobuje a může na leptin dokonce úplně přestat reagovat.

    Venku je extremní teplo a všichni se potíme, hubneme při tom?

    Mám na něco chuť!

    Chutě „na něco“ určitě každý z nás někdy zažil. Jsou příležitostně vyvolány nedostatkem konkrétních živin a může jít o způsob, jakým si o ně tělo říká. Většinou jsou ale čistě psychologické a vyvolává je stres nebo nuda. Příkladovou skupinou jsou studenti ve zkouškovém období, kteří zažívají oba tyto pocity naráz a dokáží sníst vše, na co přijdou. Obvykle přichází chutě na něco velmi sladkého nebo tučného (případně oboje) a když je vyslyšíme, nastane příval příjemných chemikálií v mozku. Je možné, že více než po utišení hladu toužíme právě po těchto pocitech.

    Rizika alternativní výživy. Čím je nebezpečné veganství, dělená strava, makrobiotika a další podobné trendy?

    Prapodivné chutě

    Především těhotné ženy by mohly vyprávět o chutích na nejpodivnější věci, včetně nejedlých, jako jsou křídy, hlína, mýdlo nebo železo. Tato „nemoc“ má odborný název pica syndrom z latinského jména straky obecné (pica pica), o které je známo, že sebere vše a pojídá i nestravitelné. Lidé, kteří nedokážou své chutě na nebezpečné předměty ovládnout, musí vyhledat pomoc psychiatra.

    FOTO: Chutě

    Chutě - zmrzlinaChutě - melounChutě - vínoChutě - hamburger obezita tloušťkaChutě - pizza
    Další fotky
    Chutě - chutě


    Nepřehlédněte
    11.6.2025
    Zprávy

    Gretu poslali domů!