Pro zlepšení vašeho zdravotního stavu a optimalizaci váhy NENÍ nutné jíst každé dvě hodiny. Tento rozšířený mýtus zatím nebyl nijak potvrzen. Na větší večeři není rovněž nic špatného, pokud je správně nutričně vyvážená. Také musíme myslet na odstup večeře od spánku, abychom dali tělu dostatečný prostor pro klidné trávení. Večerní jídlo plné kvalitních surovin prospěje tělu mnohem více než ve stresu snězený velký oběd, který „má být přece větší než večeře.“
Čeho se držet, abyste byli sytí a zdraví?
- Nejezte ve stresu – trávicí trakt je utlumen a zaděláte si tak akorát na žaludeční vředy.
- Nekupujte nevhodné potraviny jen proto, že je čas na svačinu. Pokud nemáte hlad, není nutné hned jíst. Raději se najezte později, v klidu a něčeho zdravého.
- Obzvlášť pokud vaše poslední jídlo bylo objemnější, není důvod konzumovat za 2 hodiny další. Lépe uděláte, když tělu dopřejete klid na trávení.
- Rozvržení jídel je velice individuální záležitost a závisí na celé řadě faktorů – pracovním vytížení, času a trvání sportovní aktivity, cíli změny jídelníčku, velikosti jednotlivých jídel a mnoho dalších.
- Dát si rovnou jen jedno obrovské jídlo denně také není dobrý nápad, obzvlášť pokud na to nejste zvyklí. Mnoho odborníků se přiklání k tomu, že našemu zdraví může prospívat i přerušovaný půst nebo jedno až dvě jídla denně, je ale potřeba se na takovou změnu správně připravit.
- Zaměřte se v prvé řadě na výběr potravin, protože mnohem větší vliv než pravidelnost příjmu jakékoliv potravy (ať už na zdraví či hmotnost) má volba jednotlivých surovin.
- V případě redukce hmotnosti hraje roli mimo jiné celkový denní příjem kalorií, a ne to, zda jíte každé dvě hodiny.
- Nedodržujte jídelníčky kulturistů nebo modelek, kteří se často zabývají pouze makronutrienty (tedy množstvím sacharidů, bílkovin a tuků). Vystavují tělo nedostatku mnoha mikroživin a dalších významných složek stravy. Totéž platí pro drastické redukční diety, které nahrazující všechna jídla koktejly (mívají často zcela nevhodné složení a nenahradí dlouhodobě pestrou stravu).
Jídelníček je vždy potřeba přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu, potřebám a cílům jedince. Diabetik s nerovnováhou v sekreci inzulinu bude mít složení jídel a rozložení porcí během dne jiné než zdravý člověk s běžnou aktivitou nebo profesionální sportovec s několika náročnými tréninky denně. Výživa člověka je neustále se rozvíjející obor a informace z různých zdrojů si často odporují, proto vždy pátrejte po jejich smyslu a věrohodnosti.