Pudinkový dort naruby
- 1 litr kokosového mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku (dohromady 80 g)
- 1,5 kg jablek
- maliny nebo jiné ovoce na ozdobu
Postup: Jablka oloupeme a nastrouháme, vymačkáním zbavíme přebytečné vody. Pudink uvaříme podle návodu v kokosovém mléce (bez cukru). Až zhoustne, smícháme ho s nastrouhanými jablky. Směs nalijeme na vrstvu malin do formy vystlané pečicím papírem, který je dobré potřít trochou kokosového oleje, aby šel dort lépe vyklopit. Necháme ztuhnout v lednici a pak vyklopíme. Po vyklopení budou maliny na vršku dortu a prolití pudinkem zajistí delší trvanlivost.
Tip: Kokosové mléko by mělo mít ve složení pouze kokosové složky a vodu. Dort můžete dosladit podle chuti třeba medem nebo kokosovým cukrem. Výborný bude také s ořechy, skořicí nebo strouhaným kokosem.
Kokosový dort s ovocem
- 200 g kešu ořechů
- 200 g kokosu
- 6 polévkových lžic panenského kokosového oleje
- 500 ml rozmixovaných jahod
- 10 g želatiny nebo agaru
Postup: Kešu ořechy a kokos rozmixujeme na jemno a přidáme kokosový olej, abychom vytvořili lepivé těsto. Těsto namačkáme do formy vystlané pečicím papírem a dáme na chvíli do lednice ztuhnout. Mezitím si připravíme želé. Rozmražené nebo čerstvé jahody rozmixujeme a smícháme s agarem podle návodu. Podle potřeby dosladíme medem nebo kokosovým cukrem a nalijeme na tuhý korpus. Dáme do lednice a po chvíli můžeme ještě dozdobit čerstvým ovocem.
Tip: Pokud máte kyselejší jahody, zkuste želé dosladit třeba medem.
Smetanový dortík se skořicí
- 600 g zakysané smetany
- 50 g želatiny na nepečený dort
- 100 g kešu ořechů
- 50 g kokosu
- med nebo jiné sladidlo
- 1 čajová lžička skořice
- kakao
- čerstvé nebo mražené ovoce
Postup: Připravíme želatinu podle návodu a vmícháme zakysanou smetanu. Přidáme rozmixované kešu ořechy s kokosem, lžičku skořice a dosladíme podle potřeby. Na dno formy vystlané pečicím papírem dáme čerstvé ovoce a zalijeme připraveným krémem. Vršek dortu můžeme poprášit kakaem. Necháme ztuhnout několik hodin (nejlépe přes noc) v lednici a můžeme podávat.