• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Mlsání zdravě. Vyzkoušejte originální nepečené dezerty

    24.8.2018
    Mája

    Komu by se v létě chtělo zatápět v kuchyni rozpálenou troubou. Máme pro vás 3 recepty na zdravé nepečené dezerty, které si okamžitě zamilujete.

    Pudinkový dort naruby

    • 1 litr kokosového mléka
    • 2 sáčky vanilkového pudinku (dohromady 80 g)
    • 1,5 kg jablek
    • maliny nebo jiné ovoce na ozdobu

    Velké srovnání nanuků a zmrzlin. Jak dopadla vaše oblíbená?

    Postup: Jablka oloupeme a nastrouháme, vymačkáním zbavíme přebytečné vody. Pudink uvaříme podle návodu v kokosovém mléce (bez cukru). Až zhoustne, smícháme ho s nastrouhanými jablky. Směs nalijeme na vrstvu malin do formy vystlané pečicím papírem, který je dobré potřít trochou kokosového oleje, aby šel dort lépe vyklopit. Necháme ztuhnout v lednici a pak vyklopíme. Po vyklopení budou maliny na vršku dortu a prolití pudinkem zajistí delší trvanlivost.

    Tip: Kokosové mléko by mělo mít ve složení pouze kokosové složky a vodu. Dort můžete dosladit podle chuti třeba medem nebo kokosovým cukrem. Výborný bude také s ořechy, skořicí nebo strouhaným kokosem.

    Prozradíme recept na výbornou zmrzlinu, kterou si připravíte doma rychle, levně a zdravě

    Kokosový dort s ovocem

    • 200 g kešu ořechů
    • 200 g kokosu
    • 6 polévkových lžic panenského kokosového oleje
    • 500 ml rozmixovaných jahod
    • 10 g želatiny nebo agaru

    Postup: Kešu ořechy a kokos rozmixujeme na jemno a přidáme kokosový olej, abychom vytvořili lepivé těsto. Těsto namačkáme do formy vystlané pečicím papírem a dáme na chvíli do lednice ztuhnout. Mezitím si připravíme želé. Rozmražené nebo čerstvé jahody rozmixujeme a smícháme s agarem podle návodu. Podle potřeby dosladíme medem nebo kokosovým cukrem a nalijeme na tuhý korpus. Dáme do lednice a po chvíli můžeme ještě dozdobit čerstvým ovocem.

    Tip: Pokud máte kyselejší jahody, zkuste želé dosladit třeba medem.

    Rizika alternativní výživy. Čím je nebezpečné veganství, dělená strava, makrobiotika a další podobné trendy?

    Smetanový dortík se skořicí

    • 600 g zakysané smetany
    • 50 g želatiny na nepečený dort
    • 100 g kešu ořechů
    • 50 g kokosu
    • med nebo jiné sladidlo
    • 1 čajová lžička skořice
    • kakao
    • čerstvé nebo mražené ovoce

    Postup: Připravíme želatinu podle návodu a vmícháme zakysanou smetanu. Přidáme rozmixované kešu ořechy s kokosem, lžičku skořice a dosladíme podle potřeby. Na dno formy vystlané pečicím papírem dáme čerstvé ovoce a zalijeme připraveným krémem. Vršek dortu můžeme poprášit kakaem. Necháme ztuhnout několik hodin (nejlépe přes noc) v lednici a můžeme podávat.

    FOTO: Ovocné dezerty

    Ovocné dezerty - dortOvocné dezerty - dortOvocné dezerty - dortOvocné dezerty - dortOvocné dezerty - dort
    Další fotky
    Ovocné dezerty - dort


    Nepřehlédněte