Denně sníme kolem 30 čajových lžiček cukru. To je průměr, takže někteří dokonce více. Jiní se snaží cukr úplně vyloučit, ale to není správné ani možné.
Jednoduché cukry se nachází v mnoha potravinách. Od klasického bílého cukru, přes všechny možné sirupy a med, až po ovoce a zeleninu. Pokud někdo tvrdí, že nekonzumuje žádné cukry, pravděpodobně myslí ty přidané. Přirozeně vyskytujících cukrů bychom se zbavili jen těžko. Navíc je k životu nutně potřebujeme, jen ne v tak obrovském množství, jak je dnes běžné.
Komplexní sacharidy – první krok k úspěchu
Každý sacharid se skládá z určitého počtu cukerných jednotek. Představte si běžný cukr (sacharózu) jako dvě spojené cukerné jednotky (glukózu a fruktózu). Komplexní sacharidy mají řetězec mnohem delší, skládá se z vysokého počtu molekul. Mají jiné vlastnosti, organismu trvá déle, než je zpracuje, takže nás zasytí na delší dobu. Také nezvyšují hladinu cukru v krvi tolik, jako jednoduché cukry. Jejich chuť často není sladká, ale když je rozžvýkáme a sliny rozpustí vazby mezi cukernými jednotkami, mohou se nám zdát sladší. Například když budete žvýkat kousek suchého chleba, možná si všimnete, že má po chvíli sladší chuť.
Kromě chleba mezi potraviny s obsahem komplexních sacharidů patří obiloviny a další výrobky z nich (vločky, pečivo, těstoviny). Měli bychom se zaměřit hlavně na ty celozrnné, které jsou navíc dobrým zdrojem vlákniny a některých vitaminů a minerálních látek.
Přírodní slazení ovocem a zeleninou
Syrové ovoce a některá zelenina mají přirozeně sladkou chuť. Nemusíme tedy sahat po cukru a dalších sladidlech nebo slazených výrobcích. Bílý jogurt bude nejlépe chutnat s čerstvým ovocem. Kromě toho, že syrové ovoce a zelenina obsahují mnoho vitaminů, dokáží regenerovat sliznice a chuťové vjemy. Přijdou vám málo sladké? Zkuste chvíli vydržet a vyhnout se přidaným cukrům a sladidlům. Uvidíte, že za pár dnů bude banán tou nejsladší pochoutkou.
Čemu se vyhnout
- Slazené nápoje – Pouhým vysazením kolových nápojů, limonád a dalších sladkých nápojů odstraníte z jídelníčku velké množství zbytečných cukrů.
- Ovocné šťávy, nektary, džusy – Šťávy a smoothie vždy jen z čerstvého ovoce a zeleniny. Zeleniny by mělo být více, protože i v ovoci najdeme hodně jednoduchých cukrů. U těchto nápojů se navíc velmi špatně kontroluje množství cukru. V jednom kelímku můžete najít klidně 6 kousků ovoce, zkuste je sníst najednou k svačině…
- Sladkosti – Čokolády, džemy, zmrzliny, bonbony, slazené mléčné výrobky a mnoho dalších bývají největším kamenem úrazu.
- Cukr do kávy a čaje – Odstraňte ze stolu cukerničku. Pokud sladíte hodně, ubírejte množství cukru postupně, až se slazení horkých nápojů úplně zbavíte.
A že se nechcete sladkostí úplně vzdát? Šetřete je tedy jen na zvláštní příležitosti. Zvláštní příležitost ale není 4x denně! Pokud sníte kousek čokolády, neznamená to, že jste prohráli. Opravdu ji nemusíte dojídat celou a začínat nanovo.
Pozor! Třtinový cukr, med a různé sirupy (agávový, javorový apod.) nejsou co se týká obsahu cukru vhodnější. Pořád jde o velké množství jednoduchých cukrů, kterým bychom se měli vyhýbat.