Omeleta s dýní, šalvějí a sýrem
Suroviny: 1 lžíce olivového oleje, 1 malá, jemně pokrájená červená cibulka, 600 g na kostičky nakrájené dýňové dužiny, hrst nahrubo nasekaných šalvějových lístků, 6 zlehka prošlehaných vajec, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra typu ementál, sůl a pepř na dochucení.
Postup: Gril v troubě nahřejeme na střední teplotu, olej rozehřejeme ve středně velké pánvi a nasypeme na něj cibuli, dýni a šalvěj. Opékáme cca 10 minut na středním plameni, až vše zvláční a začne zlátnout. V misce promícháme vejce se sýrem, osolíme a opepříme a směsí zalijeme zeleninu na pánvi. Po asi pěti minutách se vejce zahýbáním s pánví usadí, a když je omeleta pevná, ale navrchu ještě zůstává polotekutá, vložíme ji krátce pod gril, aby se zapekla i shora. Hotovou omeletu vyklopíme na talíř podáváme nakrájenou na řezy.
Pečená plněná dýně
Suroviny: 1 dýně, 1 cibule, sádlo, 5 lžic strouhanky, 3 vejce, 2-3 lžíce jemného kečupu, sůl, vegeta, 100 g sýra, mleté maso (polovina vepřového a polovina hovězího), 1 lžička mletého pepře, tymián, grilovací koření, nakrájená petrželová nať, na ozdobu rajče a petrželová nať.
Postup: Dýni oloupeme, po délce překrojíme a vydlabeme jádra. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme mleté maso a petrželovou nať, osolíme, okořeníme. Podusíme, podlejeme troškou vody a přidáme kečup. Po vychladnutí přimícháme strouhanku, vejce a tymián. Směsí naplníme vydlabanou dýni a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut. Potom ji posypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct.
Dýňové bramboráky
Suroviny: dýně, brambory, vejce, česnek, mletý kmín, majoránka, sůl, hladká mouka, olej – množství dle plánovaného počtu strávníků.
Postup: Dýni rozkrojíme na půl, vydlabeme semínka, oloupeme škrabkou na brambory a nastrouháme na hrubém struhadle. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, na jemném struhadle nastrouháme nebo rozmačkáme česnek. Přidáme trochu soli, mletý kmín a majoránku. Postupně zamícháváme hladkou mouku podle konzistence, které chceme dosáhnout. Rozpálíme si v pánvi olej a opečeme si malý zkušební bramborák – kvůli ochucení a konzistenci. Ochutnáme a popřípadě dokořeníme a dohustíme. Pak už jen smažíme bramboráky. Po opečení je dáváme odkapat na papírové utěrky.
Dýňové řízky
Suroviny: 1 kg dýně, 200 g hladké mouky, 200 g strouhanky, 2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl
Postup: Dýni oloupeme a zbavíme semínek. Nakrájíme ji na plátky silné asi 1 cm. Plátky obalujeme v trojobalu jako řízky a smažíme. Podáváme teplé nebo studené, s přílohou jako k řízkům.
Dýňové hamburgery
Suroviny (na 2 porce): 1 cibule, olivový olej, 2 stroužky česneku, mleté chilli a koriandr, drcený kmín, 3/4 hrnku zastudena našťouchané dýně, 2 vejce, 100 g strouhaného čedaru, 100 g strouhanky, sůl a pepř, olej na smažení, 2 housky s dýňovými semínky, 2 lžíce hořčice (na potření housek), přísady na obložení housek dle chuti (např. salát, rajče, okurka).
Postup: Cibuli orestujeme na oleji dozlatova a přidáme prolisovaný česnek a koření. Lehce zpěníme, smícháme s našťouchanou dýní, vejci, čedarem a strouhankou a dochutíme solí a pepřem. Těsto necháme 10 minut odležet a smažíme ploché karbanátky, které pak vložíme do rozříznutých housek a obložíme dle chuti jako hamburgery.
(Zdroj: recepty.cz, Dáma.cz, toprecepty.cz)