• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Spíž na chatě či na chalupě. Bez čeho se při vaření neobejdeme

    8.7.2020
    Jiřina Pouzarová

    Letos více než v jiných letech bude většina lidí trávit dovolenou na chatě či na chalupě. Pro zásoby jídla tam platí trochu jiná pravidla než pro ty ve městě. Je nutné je chránit nejen proti molům či myším, ale třeba i před vlhkem.

    Skladování potravin se bude samozřejmě lišit v kamenné šumavské chalupě od letního srubu na Slapech. Na obou místech se však musíme postarat o to, aby se k nim nedostali nezvaní hosté, aby nežlukly ani neztratily chuť.

    Kudy proklouzne myš

    Rozhodně nejsou vhodné otevřené police, neboť ty jsou pro myši doslova švédským stolem. Pokud je to jen trochu možné, jídlo před nimi zavřete do spížové skříně. Víte, že myš se dokáže protáhnout i otvorem o průměru 9 mm? Spížku proto důkladně prohlédněte, jestli v ní nejsou díry nebo mezery mezi prkny. Nějaké drobné otvory by ale ve skříni přece jen být měly, aby se uvnitř nedržela vlhkost a netvořila plíseň. Podél stěn nastražte pastičky, myším chutná čokoláda, špek, ořechy či piškoty.

    Zbytky mýdel nevyhazujte. Dají se ještě zužitkovat

    Bezpečné nádoby

    Uvnitř spíže potraviny uchovávejte stejně jako doma, tedy tak, aby se do nich nedostali potravinoví moli. Jakmile otevřete balení mouky, rýže nebo suché čočky, nespotřebovaný zbytek přesypte do sklenice, která se dá těsně uzavřít. A jednou za čas všechno zkontrolujte, i krabičky s čajem a kořením – když se hladoví škůdci nemohou pustit do mouky, pustí se do čehokoliv jiného, co je aspoň trochu jedlé.

    Datum není všechno

    Jestliže datum spotřeby na konzervě říká, že je týden prošlá, nemusí to vůbec nic znamenat. Ale takové oříšky nebo slané tyčinky, které by ve městě ještě chutnaly dobře, mohou po otevření čpět nebo chutnat mdle. Použijte selský rozum a vlastní chuťové buňky a při pochybnostech se s jídlem nemilosrdně rozlučte. Naopak u těch s několikaletou dobou spotřeby se řiďte spíše podle chuti a vůně.

    Černý bez je nejen léčivý prostředek, hojně se využívá i v kuchyni

    Základní výbava spíže

    Vše na pečení

    Seznam upravte podle toho, jak vaříte a pečete. Základem je pšeničná mouka hladká, polohrubá a hrubá, krupička, kypřicí prášek, sušené droždí a jedlá soda. Té kupte určitě větší množství, jelikož má využití i jako čisticí prostředek. Jistě využijete i škrobovou moučku, vanilkový cukr, moučkový cukr a kakao. Zbude-li místo, bude se hodit pudinkový prášek, šlehačka v prášku, želatina na dorty za studena a rozinky. Naopak mletý mák, kokos, mleté ořechy a mandle nekupujte do zásoby, jelikož by rychle žlukly a moli je mají zvlášť v oblibě.

    Přílohy

    Ve spíži byste měli mít zásoby rýže, těstovin (praktické jsou menší tvary, které můžete dát do sklenice), kroupy, pohanka, hrách, čočka a v neposlední řadě ovesné vločky.

    Dochucovadla

    Nezbytná je sůl a dále je to vaše oblíbené koření, olej, ocet, bujón, sójová a worchestrová omáčka a polévkové koření, Koření nekupujte ve velkém – vyčichlo by nebo by zvlhlo dříve než stihnete spotřebovat. Tekutá dochucovadla (kečup, hořčici, sardelovou pastu) po použití důkladně očistěte a uzavřete. Je v nich dostatek konzervantů na to, aby nějaký týden přežily otevřené.

    I zahradník se občas sekne. Na zahradě dbejte na bezpečnost práce

    Konzervy

    Tady hodně záleží na vašich zvyklostech – někdo má rád polotovary (masové směsi či hotové omáčky), jiný chce i na chatě vařit od základu. Využijete rajský protlak, konzervovaná rajčata, kukuřici, luštěniny, zavařené ovoce či zeleninu.

    Nápoje

    Vlhko nesvědčí především sáčkovaným čajům. Ale i instantní káva po čase ve špatně uzavřené sklenici zčerná a ztvrdne. Nejrychleji vyčichne káva mletá – pokud máte rádi turka, raději si kupte zrna a mlýnek, ve kterém si je umelete. Čaj ani kávu neskladujte nikde, kde se tvoří pára (např. nad sporákem). Pokud máte rádi mléko do kávy, zásobte se sušenou smetanou nebo krabicovým mlékem s dlouhou dobou trvanlivosti. Uzavřené PET láhve se sycenými nápoji vydrží dlouho, u piva záleží na způsobu zpracování, balení a skladování.

    Nože. Při vaření se bez nich neobejdeme

    Pro strýčka Příhodu

    Na chatě počítejte s tím, že bude potřeba něco zavařit či naložit. Pokud máte štědré sousedy, budete přemýšlet, jak naložit třeba s nůší meruněk. Pro tento případ mějte v zásobě i pomůcky ke konzervování – želírovací prostředky, cukr a vysokoprocentní alkohol, stejně tak i pomůcky ke konzervování okurek, hořčičné semínko a kvasný ocet.

    Tip: Pokud máte spíž chladnout a suchou, můžete v ní uskladnit na kratší dobu i cibuli, česnek a brambory.

    Chlouba české a moravské kuchyně. Ovocné knedlíky



    Nepřehlédněte