Jedeme na chalupu, kde vaříme v kalupu

Snadno a rychle, toť hlavní heslo kuchyně, v níž mají významné slovo ti, kteří na svoji venkovskou usedlost přijeli odpočívat a v kuchyni chtějí strávit jen minimum času.

Studené polévky

Bulharský tarator či španělské gazpacho připravíte velmi snadno, přičemž dokážou zasytit a v horkém létě i osvěžit.

Tarator

1 l bílého jogurtu, 125 ml kyselé smetany, 2 stroužky česneku, 300 g čerstvé okurky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce drcených ořechů, 1 lžíce nasekaného kopru, pepř, sůl

Jogurt rozšleháme se smetanou, přidáme olej a utřený česnek. Okurky nastrouháme na kolečka nebo na nudličky (jak kdo má rád), osolíme, opepříme, vmícháme ořechy a dáme vychladit. Bulhaři dávají za veder do talíře polévky kostky ledu.

Kouzlení s bylinkami. Zdravá zelená kuchyně

Gazpacho

4 rajčata, 1 červená paprika, 4 stroužky česneku, ½ lžičky krupicového cukru, 100 ml červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, lžíce citronové šťávy, špetka chilli, 1 salátová okurka, 2 jarní cibulky, 10 černých vypeckovaných oliv, sůl, petrželka

Rajčata nakrojíme pod stopkou do kříže a na chvíli ponoříme do vroucí vody, pak je snadno oloupáme. Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky, papriku zbavíme jádřince a pokrájíme na menší kousky, česnek pokrájíme na čtvrtky, přidáme cukr, víno, olej a citronovou šťávu. Vše vložíme do mixéru, osolíme, okořeníme chilli a rozmixujeme. Směs pak promícháme s většinou oloupané okurky nakrájené na malé kostičky, tenkými kolečky jarních cibulek a kolečky oliv. Dáme vychladit a na talířích posypeme zbylou okurkou, olivami a jemně nakrájenou petrželkou. Podáváme s tousty z bílého pečiva.

Studená polévka z jahod a rebarbory

400 g čerstvých jahod, 4 řapíky rebarbory, 300 ml bílého vína, 1 menší svitek skořice, cukr podle chuti, lžička vanilkového cukru, 1 pomeranč, 50 ml šlehané smetany, lístky máty

Nejoblíbenější ovoce, které na zahrádce pěstujeme. Jahody jsou nejlepší

Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm. Slupky asi 10 minut zvolna svaříme s vínem, skořicí a 2 – 3 lžícemi cukru. Nálev scedíme, nalijeme zpět do hrnce a poté v něm zhruba 5 minut povaříme kusy rebarbory. Přilijeme asi 300 ml vody, osladíme ji a dochutíme vanilkovým cukrem. Jahody nakrájíme na půlky, vložíme do hrnce a přidáme šťávu s nastrouhanou kůrou z pomeranče. Hotovou polévku zchladíme a necháme 1 – 2 hodiny odstát v chladu. Na talířích ji zdobíme šlehačkou a lístky máty.

Omelety

Stačí několik vajec a suroviny podle chuti, pánev, olej a za chvíli se strávníci nasytí a pochutnají si.

Celerové omelety se sýrem

200 g celeru, 100 g tvrdého sýra, 6 vajec, 3 lžíce mléka, pepř, sůl

Vejce vyšleháme s mlékem, osolíme je, opepříme a vmícháme do nich jemně nastrouhaný sýr a celer. Umícháme těstíčko, ze kterého v rozehřátém oleji zvolna smažíme po obou stranách omelety. Podáváme je s vařenými brambory či s chlebem a nezapomeneme ani na zeleninovou oblohu.

Slané koláče. Chutný oběd, večeře nebo svačina na výlet i pohoštění na party

Vaječné topinky

2 krajíce chleba, 1 stroužek česneku, sůl, 2 vejce, olej nebo sádlo, pažitka, petrželka

Chleba opečeme na trošce oleje nebo sádla a potřeme česnekem utřeným se solí. V hlubším talíři rozšleháme lehce osolená vejce, namočíme v nich krajíce a znovu je na oleji opečeme v pánvičce z obou stran. Na talíři pak topinky bohatě posypeme nakrájenou pažitkou a petrželkou. Chleba nemusíte před namočením ve vejcích opékat, a kdo nemá rád česnek, může jej vynechat a vejce trošku přisolit, případně okořenit.

Omeleta s patizony

600 g patizonů, 200 g cherry rajčat, 8 vajec, 8 lžic smetany, sůl, pepř, 30 g másla, petrželka, 80 g čedaru

Patizony oloupeme a nakrájíme na kostičky, cherry rajčata rozpůlíme, vejce rozšleháme se smetanou a špetkou soli a pepře. Z vaječné směsi upečeme na nepřilnavé pánvi potřené olejem 4 omelety, které udržujeme v teple (např. v termomíse, pokud ji nemáme, vložíme je do porcelánové mísy, kterou uložíme do peřin). Pak v pánvi na másle 2 – 3 minuty zvolna opečeme patizony, přidáme k nim rajčata, nasekanou petrželku, směs osolíme, opepříme a krátce prohřejeme. Poté ji rozdělíme na omelety, posypeme hrubě nastrouhaným čedarem a před podáváním omelety přehneme.

Voňavá medicína, koření i kosmetika. Levandule je královnou bylinek

Dnes, 11:59
My vstoupili jsme ve sboru a nikde síla odporu, s níž bychom se tu srazili,...
Dnes, 10:26
V historii české kinematografie patrně nenajdeme více kontroverzní počin než bylo 30 případů majora Zemana....
Dnes, 08:11
Plíseň letos dává našim zahrádkám zabrat. Nejčastěji napadá rajčata, brambory, cukety nebo dýně. Jakmile má...
Včera, 16:29
Buddhismus je náboženství, jehož základy položil Gautama Buddha asi v 5. století před naším letopočtem....
Včera, 15:01
Pokud si člověk neví rady s dluhy či mu hrozí exekuce, může vyhlásit osobní bankrot,...
Včera, 14:14
Byl to zřejmě ještě velmi mladý muž. Rytířský stav ho řadil mezi střední třídu, řekli...
Včera, 12:02
Díky letošní epidemiologické situace dala řada Čechů přednost dovolené doma, tedy v České republice. Nepřeje-li...
Včera, 10:28
Došlo k němu ve čtvrtek 13. srpna 1868 v 21.30 hodin a zničilo město Arica, které tehdy...
Včera, 08:11
Historie prvních zvukových filmů v Československu sahá až do první třetiny 20. století. V Ústí...
Režisérka Eva Toulová
12.8.2020
Stela Nebeská je šestatřicetiletá žena, neúspěšná herečka, které se rozpadá manželství, má před rozvodem, přičemž...
Reklama